logo

Music Norway er norsk musikkbransjes eksportorganisasjon.

Britisk musikkbransje eksporterer for milliarder

Av Vegard Storaas Publisert: 15. sep, 2016

Publishingsektoren stikker seg ut som den store eksportvinneren.

Measuring Music som kommer ut en gang i året er skrevet av UK Music, som er en paraplyorganisasjon for PRS, PPL, BPI (britiske ekvivalenter til vederlagsbyråer som TONO og Gramo). Rapporten viser at britisk musikkbransje totalt bidro med £4.1 milliarder til den britiske økonomien i 2015.

Over 50% av brutto verdiskapning kom fra eksport (til sammenligning sto eksport for 6% av samlete musikkinntekter i Norge). Totalt sett eksporterte britisk musikkbransje for £2.2 milliarder i 2015, en ørliten økning fra året før.

I den britiske rapporten har forfatterne fordelt inntektene på seks ulike områder: skapere og utøvere, plateselskap, konsertindustrien, publishing/forlag, samt studio- og musikkprodusenter.

Publishing-sektoren står for den største andelen av eksportinntektene til Storbritannia. Over 25% av eksportinntektene kom britiske publishingselskap til gode, nærmere bestemt £520 millioner. Dette etter at låtskrivere og komponister har fått utbetalt sitt, ifølge rapporten. Plateselskapene eksporterte til sammenligning for £360 millioner, ca 30% mindre enn forlagene.

Rapporter viser mer generelt at det er konsertindustrien i UK som har vokst mest i perioden 2012 til 2015. Her ser vi en eksplosiv økning på 90% i inntekter fra konsertvirksomhet utenlands i løpet av fireårsperioden. Totalt er eksportverdien fra dette området £57 millioner.

Britene kan for øvrig skilte med at 5 av topp 10 mest solgte artistene i 2015 var britiske, henholdsvis Adele, Ed Sheeran, Coldplay, One Direction og Sam Smith.

Les hele rapporter her

Kommentarer

Relatert innhold


Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Meld deg på vårt nyhetsbrev
ErrorHere