Einar Idsøe Eidsvåg.
Av Carl Kristian Johansen Publisert: 08. okt, 2020
Einar Idsøe Eidsvåg.
Einar er prosjektleder innenfor kunstmusikk og elektronisk musikk og bidrar til å legge til rette for internasjonalisering av disse feltene.
Pandemien har snudd norsk og internasjonal musikkbransje på hodet og Music Norway jobber for å tilpasse seg en musikkbransje i endring. Som et ledd i dette ønsker vi å presentere våre medarbeidere, deres oppgaver og hva de kan gjøre for bransjen i en periode der eksportrettet virksomhet fortsatt er mulig.
Einar Idsøe Eidsvåg er prosjektleder innenfor kunstmusikk og elektronika. Han jobber tett med de norske bransjefestivalene Borealis, Only Connect, Festspillene i Bergen og Ultima m.fl. og tilrettelegger for internasjonale gjesteprogram for å lage gode møteplasser mellom det norske og internasjonale kunstmusikkfeltet.
Einar leder også komponistprosjektet KUPP, som er et samarbeid mellom Talent Norge, Sparebankstiftelsen DNB, Det norske komponistfond og Music Norway, der Norsk komponistforening og Music Norway står for gjennomføringen av programmet med bidrag fra NB-noter.
Les mer om KUPP her
– Vi arbeider med internasjonalisering av kunstmusikkfeltet i tett dialog med feltet selv. Det foregår på mange måter, via tilskudd, dialog, tilstedeværelse, og møte- og reisevirksomhet. Det viktigste er at feltet knytter til seg internasjonale kontakter. Vi kan legge til rette for det, men feltet må gjøre en del av jobben selv og dette gjelder komponister, solister, ensembler, forlag, manager, festivaler og arrangører, sier Eidsvåg.
– Music Norway rådgir også. Terskelen er lav for å ta et møte med meg, kravet er at du har opplevd interesse for virksomheten din i utlandet, og du må ville ut. Vi i Music Norway kan også bidra med synliggjøring via våre sosiale medier, og vi kan gi prosjektstøtte, sier Eidsvåg.
Samler feltet
Det siste året har Music Norway bidratt i en gruppe bestående av nyMusikk, Norsk Komponistforening, Cikada/Oslo Sinfonetta, Borealis, Ultima og CREO, for å sette noen felles mål for samtidsmusikken.
– Feltet er kanskje smalt, men det er allikevel bredt, og det er mange aktører som innehar forskjellige roller og det er viktig å snakke sammen. Bransje innenfor «mine» felt er så mangt. Det kan også være en utøver eller opphaver som er manager for seg selv og vi må ta høyde for at sånn er det, sier Eidsvåg.
Les også: Hjelper norske orkestre med digital strategi
Hvilken rolle spiller de norske festivalene når det kommer til internasjonalisering av aktørene i i samtids- og klassisk-feltet?
– Vi er best på hjemmebane. Det er her vi bor og jobber fra, så det arbeidet festivalene i Norge gjør med å invitere delegater fra utlandet er uvurderlig for internasjonalisering. Delegatene får møtt norske utøvere, bransje og opplevd byen eller stedet de besøker. Det leder til kontakter, presseoppslag og forhåpentligvis mer jobb og samarbeid utenfor Norges grenser. Mine felt arbeider internasjonalt. Markedet i Norge er lite, så det er helt naturlig å tenke verden fra starten av, sier Eidsvåg.
– Hva er det som særpreger eksportvirksomhetene innenfor det elektroniske musikkfeltet og hvordan tilrettelegger du for aktørene der?
– Mange innenfor det elektroniske feltet er selvgående, men de mangler apparat, bookere spesielt. At det ikke finnes en norsk booker i dette feltet som booker ut, er for meg et mysterium når en ser på den sterke standingen norsk elektronisk musikk har i ute i verden. Artistene kommer til et nivå, så blir de tatt opp av en utenlandsk booker. Elektronisk musikk har vært en outsider lenge, men er mer eller mindre stueren nå og det er fornøyelig å observere at det dukker opp flere og flere klubbkonsepter med internasjonale ambisjoner som KOSO, UteKlubb og Monument, sier Eidsvåg.
Les også: Unsound med norsk på programmet
Møteplasser i Norge innenfor dette feltet kan være EKKO i Bergen eller Insomniafestivalen i Tromsø.
– Vi har også vært på Unsound i Krakow og CTM i Berlin, som er viktige møteplasser for elektronisk musikk. Jeg opplever en mer åpen holdning og flere er villige til å dele på sine kontakter og ta nye og yngre dj-er og produsenter inn under sine vinger. Her er Prins Thomas et meget godt eksempel. At det er flere profesjonelle klubber i Norge som tar elektronisk musikk seriøst hjelper på. Vil også gi en heads-up til Joakim Haugland og evig aktuelle Smalltown Supersound, for det arbeidet som gjøres for internasjonaliseringen av dette feltet, sier Eidsvåg.
Kontakt Einar HER
Kommentarer