logo

Music Norway er norsk musikkbransjes eksportorganisasjon.

Internasjonal interesse for LIMPI

Av Carl Kristian Johansen Publisert: 25. apr, 2018

Amund Bjørklund, Lars Hustoft, Tor Erik Hermansen og MagnusBeite står bak LIMPI.

Kunnskapsutveksling er den beste måten å skape et produktivt og kreativt miljø, mener Tor Erik Hermansen.

Etter sommeren starter det første kullet med studenter på LIMPI – Lillehammer Institute of Music Production & Industries. LIMPI, som åpnet for søknader til 48 studieplasser i mars, har som formål å tilby en praktisk tilnærming til musikkutdanning, bidra til at talenter kan nå sitt fulle potensial og gjøre dem i stand til å forme fremtidens musikkbransje.

LIMPI på Facebook

Bak LIMPI står erfarne bransjepersoner som artist Espen Lind, manager Lars Hustoft, komponist Magnus Beite, produsent Amund Bjørklund og Tore Erik Hermansen i Stargate.

LIMPI skal være en internasjonal utdanning og Hustoft melder at det per i dag har kommet inn søknader fra hele verden.

– Det er høyt nivå på det som kommer inn. Vi er litt fascinert over hvordan dette nye tilbudet i Norge har ryktes gjennom bransjen, og hvordan det har spredt seg til hele verden. Det indikerer at vi har truffet spikeren med et behov, sier Hustoft.

Les også: Norske låtskrivere og produsenter imponerte

– Alt er mulig
Hermansen, som skal være aktiv med studentene, mener at kunnskapsutveksling er den beste måten å skape et produktivt og kreativt miljø.

– Det er mye mer verdifullt en engangsstøtte og andre kulturpolitiske ordninger, sier Hermansen.

– Da Magnus Beite kom til meg med denne ideen sa jeg umiddelbart at jeg ville bli med og støtte opp. LIMPI blir et unikt miljø av unge talentfulle folk som vil det samme, nemlig å nå ut med musikken sin.

– Hva slags potensial ser du i en utdanning som dette for norsk bransje?

– Hvem vet hva som kan komme? Musikkbransjen er en av de få bransjene hvor alt er mulig, hvem som helst kan lykkes med talent, hardt arbeid og riktige omgivelser. For studentene tror jeg det kommer til å bli en fantastisk tid, hvor de både får jobbet med egen musikk og møtt spennende folk, både nye og etablerte. Så er det opp til studentene å gjøre mest mulig ut av de mulighetene de får.

– Hva må til for at en norsk låtskriver, produsent, artist eller bransjeperson skal kunne etablere seg i USA, som er det største og viktigste markedet?

– Alle er én låt unna. Verden er mindre enn noensinne. Med strømmetjenestene blir all musikk utgitt over hele verden samtidig. Men en ting er å slå igjennom, en annen ting er å etablere seg. Da kreves det målrettet arbeid over lang tid, prøving og feiling, opparbeidelse av kontakter, og konkurranseinstinkt og mye annet. Masse av dette vil vi snakke om på LIMPI, sier Hermansen.

Les også: Song:Expo nærmer seg

– Samme muligheter som resten av verden
Studiet er ettårig og har en avgift på 190.000 kroner. Det skal blant annet dekke kostnaden for å hente inn internasjonale gjester. Lillehammer kommune har bevilget tre millioner kroner til etableringen av LIMPI, og samarbeidspartner er blant annet Høgskolen i Innlandets avdeling på Lillehammer.

– Ved å jobbe slik det jobbes i den virkelige bransjen, sette sammen gode team og produsere ny musikk daglig, under veiledning av mentorer som selv har lyktes internasjonalt, mener Magnus Beite at studentene blir forberedt på en internasjonal karriere.

– Studentene vil også gjennom mentorer og samarbeidspartnere få tilgang til å skape musikk til virkelige acts, enten det er artister som trenger låter, TV-show som trenger soundtracks eller lignende, sier Beite.

– Norge er en del av internasjonal musikkbransje. Aktiviteten, kvaliteten og eksporten øker. Ved LIMPI vil studentene forholde seg til hele verden som potensielt marked, derfor foregår også alt ved LIMPI på engelsk, sier han.

Les også: Hvordan fungerer by:Larm son internasjonal møteplass?

Beite mener at Norge ikke trenger konkurransefortrinn, som det vi fikk ved å være tidlig ute med å ta i bruk Spotify, for å markere seg internasjonalt.

– Vi har de samme mulighetene som alle andre til å skape den musikken verden venter på. Vi har allerede fått en sterk posisjon internasjonalt, så når det lages bra musikk her vil det bli lagt merke til. Verden har et blikk rettet mot Norge, det merker vi også ved etableringen av LIMPI. Utenlandske aktører ønsker å være med, bidra og følge med på det som skjer.

Island Records er blant de internasjonale samarbeidspartnerne.

– Hvordan skal Island Records bidra inn i utdanningen?

– Island vil komme og dele av sin kompetanse og kunnskap om den internasjonale musikkindustrien. De kan lære bort mye om hva som skal til for å lykkes for norske musikkskapere internasjonalt. På den annen side har de jo også mye å lære studentene om hvordan en label jobber i dagens marked, hvilke utfordringer og muligheter som ligger i deres hverdag og virksomhet, i en bransje som utvikler seg med høy fart. Samarbeidspartnere som Island er selvfølgelig også nysgjerrige på hva som skapes ved LIMPI, hvilke låtskrivere, artister og produsenter som blomstrer til å bli det neste nye, det neste store. De følger med, så klart, sier Beite.

Kommentarer

Relatert innhold


Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Meld deg på vårt nyhetsbrev
ErrorHere