logo

Music Norway er norsk musikkbransjes eksportorganisasjon.

Jazz-Europa samles i Italia under norsk ledelse

Av Carl Kristian Johansen Publisert: 11. sep, 2019

Jan Ole Otnæs er president i Europe Jazz Network.

Jan Ole Otnæs leder stort nettverk av europeiske spillesteder.

Europe Jazz Network (EJN) ble etablert i 1987 og har utviklet seg til å bli den viktigste organisasjonen for jazz i Europa. EJN har nå 155 medlemmer i 34 europeiske land + Australia, og er finansiert gjennom bidrag fra EU sitt program Creative Europe og medlemskontingenter. Nettverket har medlemmer som er spillesteder, klubber, festivaler og nasjonale/regionale organisasjoner.

EJN arrangerer også European Jazz Conference, som skal foregå i Italia fra 12. – 15. september.

Jan Ole Otnæs, daglig leder ved Nasjonal Jazzscene og tidligere leder av Molde International Jazz Festival, er president i Europe Jazz Network, og er på vei til Italia.

– Hva innebærer presidentskapet i EJN?

– President høres kanskje litt pompøst ut, men det innebærer å være leder for styret i nettverket. Vi har for tiden et styre med åtte medlemmer fra ulike medlemsorganisasjoner fra hele Europa. Vi gjennomfører fire fem styremøter i året der vi legger vekt på å besøke ulike medlemsorganisasjoner. I mai var vi i Trondheim under Jazzfest der både festivalen og Midtnorsk jazzsenter er medlemmer. Sammen med den fast ansatte staben på tre medarbeidere følger styret opp de aktivitetene som organisasjonen har besluttet at vi skal arbeide med. Som president blir jeg også jevnlig invitert til festivaler og arrangementer rundt om Europa, dette er viktig for å bli enda bedre kjent med nettverket av medlemmer.

– Hva er de viktigste sakene i organisasjonen for tiden?

– Vi arbeider med femten ulike aktiviteter som vi skal orientere medlemmene om på generalforsamlingen som i år er i Novara. European Jazz Conference arrangeres nå for sjette gang og er blitt en av de viktigste møteplassene i europeisk jazz både for medlemmer og andre aktører i jazzmiljøet. Av andre viktige saker må nevnes boka The History of European Jazz – ei bok på sju hundrede sider som er den første store gjennomgangen av jazz i hele Europa. Boka har vakt oppsikt og fått svært godt mottagelse i fagmiljøet. Boka er redigert av Francesco Martinelli og har bidragsytere fra hvert land som er omtalt i teksten.

Les mer om konferansen her

– Vi arbeider med utveksling av artister i prosjektet Artistic Exchange Platform der vi på ulike måter oppfordrer medlemmene til å etablere nettverk for utveksling av artister og ideer. I fjor sluttet et stort flertall av medlemmene seg til et manifest for å bedre kjønnsbalansen både i kunstneriske program og i organisasjonene. Vi har et utvekslings- og mentorprogram der tilsatte og andre medarbeidere i medlemsorganisasjonene kan besøke andre organisasjoner for å lære og utveksle ideer. I fjor var 28 medlemsorganisasjoner involvert i dette. Vi jobber med miljøfokus i programmet «Take the Green Train» og gode tilbud for barn og unge i prosjektet «Jazz and Young people»

– Hvor viktig er nettverket og konferansen for det norske miljøet og for eksport av jazz fra Norge?

– Norsk jazz er kanskje det best organiserte jazzmiljøet i Europa, med en god nasjonal organisasjon, sterke regionale organisasjoner og lokale lag, festivaler og storband, samt et stort antall profesjonelle musikere. På tross av dette er det mye inspirasjon å hente ved å møte kollegaer fra andre land og miljø og utveksle erfaringer. Ved at det norske miljøet knytter kontakter med kollegaer rundt om i Europa gir det store muligheter for å utveksle og eksportere artister. Nasjonal jazzscene har for eksempel inngått samarbeid med festivalene i Wroclaw, Berlin og Saalfelden, samt Handelsbeurs i Gent, om prosjektet «Melting Pot», der vi inviterer en musiker fra hver partner til å presentere en helt ny konsert hos de respektive arrangørene. Gjennom et nyetablerert turnésamarbeid skal vi sende Stian Westerhus sitt prosjekt V, som hadde premiere på Victoria i 2018, ut på en ukes Europa turné i januar 2020.

Fagansvarlig for jazz i Music Norway, Aslak Oppebøen, vil være til stede på konferansen.

Kommentarer

Relatert innhold


Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Meld deg på vårt nyhetsbrev
ErrorHere