logo

Music Norway er norsk musikkbransjes eksportorganisasjon.

jazzahead!: Espen Berg Trio med internasjonale ambisjoner

Av Christian Gran Svenningsen

Espen Berg Trio. (Foto: Christina Undrum Andersen)

Trioen spiller over halvparten av sine konserter i utlandet og vil bevege seg inn i nye markeder

Espen Berg har vært aktiv som profesjonell musiker i over 15 år, og forteller at pianotrio-formatet har vært med han hele veien. For omtrent fem år siden etablerte han trioen som i disse dager gjør seg klare for å reise til Bremen og jazzahead!; «Espen Berg Trio».

Berg gjør oss oppmerksom på deres internasjonale fotfeste, hvor brorparten av konsertene spilles utenfor Norges grenser. Et godt eksempel på dette er også deres nyeste album, «Free To Play» som eksklusivt er utgitt i Japan på plateselskapet «Blue Gleam». Samme plateselskap som førte trioen sammen i utganspunktet noen år tilbake.

Torsdag spiller trioen på «Norwegian Night» som er startskuddet for årets showcase-festival, ettersom Norge i år er partnerland.

– Fortell litt om deg og Espen Berg Trio – hva kan jazzahead!-publikummet forvente?

– Opprinnelig var det Helge Lien Trio som fanget min interesse – deretter Keith Jarrett, Esbjörn Svensson og Brad Mehldau, for å nevne noen. Det var ikke før i 2014 at jeg etablerte min egen trio sammen med Bárdur og Simon, egentlig på bestilling fra et japansk plateselskap, Blue Gleam, som hadde fått interessen opp for musikken min og ønsket å gi ut et trioalbum. Jeg hadde ingen trio på den tiden, og fikk dermed en gyllen anledning til å starte en.

– Siden 2014 har vi jobbet hardt og tett, for musikken har vært relativt kompleks og utfordrende fra dag en. Jeg har brukt trioen som sandkasse for å eksperimentere med ulike rytmiske strukturer og komposisjonsteknikker, og jeg opplever at vi har funnet frem til et sound vi trives godt med. Jazzahead kan vente seg en samspilt trio som ivaretar jazztrio-tradisjonene, men som har en helt klar identitet og en vanvittig drive.

– Hvorfor er dette en viktig arena for dere?

– Vi spiller over halvparten av konsertene våre i utlandet og opplever enorm respons på musikken vår. Dette ønsker vi å bygge videre på, og vi ønsker å få en fot innenfor nye markeder. Derfor er en internasjonal messe som jazzahead! viktig for oss.

– Hva er deres forventninger til festivalen?

– I utgangspunktet er forventningene lave, og da finnes det en sjanse for å bli positivt overrasket. Det viktigste er at vi selv gjør en best mulig innsats med presentasjonen av musikken vår, og så håper jeg det når inn til publikum og genererer en interesse for trioen.

– Hva kan du si om posisjonen til norsk jazzmusikk i 2019?

– Det viktigste med den norske jazzen i mine øyne, er at den favner bredt og har en sterk integritet og estetikk. Den er kontinuerlig innovativ, og selv om sjangerbegrepet nærmest kan viskes ut er norske jazzmusikere toneangivende for musikklivet generelt, både nasjonalt og internasjonalt. ECM-lyden er et lukket kapittel, men som lærer på Jazzlinja i Trondheim er det herlig å se at det stadig dukker opp nye talenter som staker ut en ny kurs for norsk jazz.

denne kalenderen samles alt av norske kulturelle innslag som foregår i Tyskland i 2019, og alt som foregår opp mot og under jazzahead!. 

Kommentarer

Relatert innhold


Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Meld deg på vårt nyhetsbrev
ErrorHere