logo

Music Norway er norsk musikkbransjes eksportorganisasjon.

Låtskriver Ida Botten: – Jeg har lært aller mest av de dårlige dagene

Av Tina Brodal Publisert: 14. jul, 2020

Dua Lipa, Hailee Steinfeld, LAUV, Sigala, Becky Hill – listen over anerkjente artister norske låtskriver Ida Botten har jobbet med er lang. Vi tok en prat med Oslo-jenta om låtskriverbidraget på den nye Sigala og Becky Hill-singelen «Heaven On My mind», samt livet som låtskriver.

– Hvordan startet låtskriver-karrieren; når du fant ut at det var dette du ville drive med, og hvilke steg ble til på veien?

 – Jeg har skrevet låter og vært mye i studio siden jeg var 13, og drev veldig lenge med det på hobbybasis – men det var ikke før i 2017 jeg faktisk satset, og fant ut at det var dette jeg ville gjøre. Da hadde jeg akkurat signert publishing i London, og har de siste årene pendlet litt mellom London, Oslo og LA, forteller Botten.

Les mer: Gjør internasjonal suksess med beats produsert hjemmefra

Var først signert hos Stealth Music Publishing
Stealth Music Publishing signerte Botten i 2015, og grunnlegger Ketil Schei forteller at de reiste over til London regelmessig for å presentere låtskriverne sine for markedet der.

– Vi var heldige etter en tur i Oktober hvor vi møtte Tap og presenterte Ida for dem, de elsket Ida. Etter dette brukte vi mye tid på å lande en best mulig avtale for Ida og reiste frem og tilbake til London for å møtes og bli enige. Deretter startet den fantastiske reisen til Ida som vi er så glad i, forteller Schei.

Første artistsession med Dua Lipa
For de fleste låtskrivere er sessions en stor og viktig del av hverdagen. Botten forteller at hun de siste årene har vært i studio med flere anerkjente artister.

– Hvem jobbet du med, og hvordan fikk du bygget deg et nettverk?

 – I løpet av de siste årene har jeg vært utrolig heldig å få jobbet med mange dyktige folk, både i utlandet og her hjemme. Min aller første artistsession var faktisk med Dua Lipa – og siden har jeg jobbet med blant annet Hailee Steinfeld, Cheat Codes, LAUV, Sigala, Becky Hill, NEIKED, Aurora, Julie Bergan, Dagny og Chris Holsten, sier Botten.

– Kan du fortelle litt om det å være låtskriver generelt, hvordan ser hverdagen ut?

 – Akkurat nå om dagen er jo ting ganske rolig, og det blir ikke mer enn et par sessions i uka. Når jeg er på skriveturer er det som regel en session hver dag – kanskje to på de kortere turene. Hverdagen på generell basis varierer litt fra dag til dag, og det gjør at det aldri blir kjedelig! 

Skrev Sigala og Becky Hill-låt i Thailand
For noen uker siden ble låten «Heaven On My Mind» av Sigala og Becky Hill lansert, med Botten oppført som en av låtskriverne.

– Hvordan tok du steget internasjonalt?

– Jeg var signert til et lite forlag her i Norge, før jeg signerte hos TAP i London – og det var egentlig det første steget. Etter det har det vært fullt kjør med jobbing litt overalt! 

– Hvordan ble låtskriverbidraget på Sigala og Becky Hill-låten til? 

 – Jeg skrev Heaven on my mind på en låtskriver camp for Sigala i Thailand sammen med Jason Pebworth, Jarly og Sigala. Vi visste umiddelbart at vi elsket låten, og heldigvis gjorde Becky det også. Hun gjorde om på versene sammen med MNEK og Ryan Ashley, og sånn ble den til! 

- Som topliner/låtskriver er det umulig å ikke bli litt ekstra inspirert av Ina Wroldsen og Caroline Ailin, forteller Ida Botten.

Økonomisk vanskelig
Botten legger ikke skjul på at hverdagen som låtskriver og topliner ikke alltid er like glamorøst, og noen av utfordringene er å konstant måtte levere og gi av seg selv, samt det økonomiske aspektet av det å leve av musikk.

– Hvilke utfordringer har du møtt på veien?

– Uansett hvor gøy det er å lage musikk så hender det man går litt tom, og det har vært en utfordring på de lengste turene jeg har hatt. Heldigvis finner man fort inspirasjon igjen. Utenom det er det nok ikke noen hemmelighet at det kan være litt vanskelig økonomisk for låtskrivere generelt, så det har også vært en utfordring til tider, forteller Botten.

– Beste øyeblikk i løpet av karrieren?

– Oi, det er vanskelig. Det er så mange øyeblikk og «firsts», så det er litt vanskelig å plukke ut et spesifikt! Men da EMIR gjorde «Faller» på Spellemann, og mamma sendte meg en ganske gira snap om at hun hørte meg på NRK – det var ganske gøy! 

– Ikke vær redd for dårlige dager
Når det kommer til hvem i bransjen som inspirerer låtskriveren, er det så mange at Botten synes det er vanskelig å navngi noen få.

– Veldig, veldig mange! Men som topliner/låtskriver er det umulig å ikke bli litt ekstra inspirert av Ina Wroldsen og Caroline Ailin. 

– Råd til andre som ønsker å følge en karriere som låtskriver?

 – Jeg tror det jeg har lært aller mest av er de dårlige dagene – de er så viktig for å utvikle seg, og å finne ut hva som funker. Så ikke vær redd for dårlige dager, for alle har dem!  

– Hva jobber du med for tiden, har du noen spennende planer fremover?

– Akkurat nå er faktisk en veldig spennende tid for meg – jeg har nylig begynt å jobbe med et nytt management, og etter tre gode år hos TAP er jeg i prosessen av å finne ny publishing. Så jeg er i snakk med mange fantastiske folk om fremtiden, og er klar for et helt nytt team IDA fremover! 

Kommentarer

Relatert innhold


Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Meld deg på vårt nyhetsbrev
ErrorHere