logo

Music Norway er norsk musikkbransjes eksportorganisasjon.

Låtskriversamling i Asker

Av Edvard Olai Brekke Værland Publisert: 02. okt, 2019

F.v. Dan Muckala, Vanessa Campagna og Kipp Williams (foto: Edvard O. B. Værland)

Under opptakten til Asker Music Expo arrangerer Share Music Group en låtskriversamling

Låtskriversamlingen finner sted denne uken før Asker Music Expo starter torsdag den 3. oktober og strekker seg til søndag kveld. Programmet på konferansen inneholder en-til-en mentorering, mesterklasser, og workshops med aktører som Disney Music Group, Prescription Songs, USA Mediarights, Warner, Universal m. m.

Finn billetter til AME her  

Vi tok turen til Kulturhagen i Asker for en prat med noen av mentorene ved samlingen. I studio møtte vi Kipp Williams, Dan Muckala og Vanessa Campagna.

Hvordan ble veien til Asker, og Norge, til? 

Kipp: Det hele startet med en vokal-workshop for noen år siden hvor fant sammen med Rolf-Olav Ringkjøp og Jason Catron hvor vi så behovet for noe mer enn vokaltrening. Vi så at det var viktig med påfyll av kunnskap om hvordan musikkindustrien fungerer som for eksempel mekanismene bak forlagsnæringen, hvordan man pitcher en låt, og hvordan man treffer de rette menneskene. Dette ledet til at vi startet Share Music Group hvor vi ønsker å bidra til å dra det beste ut av låtskriverne, produsentene og artistene ved å skape gode samarbeidsarenaer.

Dan: For meg startet det hele med at jeg spilte i band, og har gått veien fra å være en som står på scenen til å bli en låtskriver/produsent, og jeg ønsker å vise hvordan man går den veien for andre. Det er større og større muligheter for å drive som låtskriver/produsent, og vi ser at stadig flere hits har mange bidragsytere. Jeg ser også at det er mye talent her i Norge, og at vi greier å legge til rette for en dypere form for samarbeid her hvor vi jobber side om side og at mange får frem nye sider av seg selv ved å gå ut av komfortsonen. Det er viktig for meg at vi legger tilrette for at deltakerne får utløp for talentet sitt på en naturlig måte, og at man ikke prøver å presse det frem slik vi ser i mange andre sammenhenger hvor den raskeste veien til et ferdig produkt er i fokus. Jeg så mange ganger sett at det fører til mye negativt press, og at det i en del sammenhenger ender med at musikken ikke blir sluppet i det hele tatt.

Vanessa: Første gangen jeg kom til Norge falt jeg for stedet og menneskene. Artistene har så mye driv, og gjennom å være med å forme livene til deres har jeg vokst selv. Den kulturelle og språklige barrieren som er mellom oss har egentlig vært positiv den gjør at man jobber med teksten på en annen måte ved at man har ulik tilnærming og dermed tolker ting på ulik måte. Norge bobler over av talent, det er veldig inspirerende å jobbe her.

Dan: Det først året fikk du vel et kallenavn?

Vanessa: Ja, det første året fikk jeg tilnavnet «The Fixer». Jeg var her som ekspert og gikk fra session til session, og når folk satt seg fast med f.eks. et refreng, kom jeg innom og bidro til å finne en løsning. Det som er så fint her med måten vi jobber på er at vi gjerne begynner med å prate om de tingene som opptar, eller plager, oss i livet, så skriver vi låtene med det som utgangspunkt. Det skaper genuine låter med tematikk som folk kan relatere seg til. Det er viktig å være ekte om man skal å suksess over tid. Det nytter ikke å lage et luftslott basert på noe som ikke er deg selv.

Kipp: Noe av det viktigste her er kulturutvekslingen. Vi ser at Oslo og Nashville bygger et sterkt bånd, de er omtrent like store i innbyggertall og kunne egentlig vært vennskapsbyer. Mange drar til Stockholm for å skrive musikk, men hvorfor ikke dra til Oslo? Jeg tror vi ser en endring nå. Jeg møter også flere og flere normenn som i Nashville som prioriterer å dra dit fremfor New York og Los Angeles.

Dan: Min vei inn til Norge var nettopp miljøet i Nashville som vi ser blir sterkere og sterkere koblet til Norge.

Kipp: Vi håper vi kan bidra til at hele miljøet vokser både for skaperne og de som jobber med forettningssiden. Vi ser at det blir resultater av samlingene, og flere låter har blitt plukket opp og lansert. Jeg har til og med vært med å skrive låter på norsk, og vi har sett at låter har blitt plukket opp av Spotify på den norske New Music Friday-spillelisten.

Kommentarer

Relatert innhold


Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Meld deg på vårt nyhetsbrev
ErrorHere