logo

Music Norway er norsk musikkbransjes eksportorganisasjon.

Margit Bøhn: -Tør å være uredd

Av Tina Brodal Publisert: 05. des, 2019

Margit Bøhn jobbet tidligere i Universal Music Norway. Her avbildet med Astrid S og kollegaer. (Foto: Privat)

Med både Universal Norge og Universal Sweden under beltet, er Margit Bøhn nå klar for å innta det tyske musikkmarkedet i Sony Music i Berlin.

Margit Bøhn er en av de utvalgte bransjeaktørene til det årlige prosjektet ‘Nordic Music Biz’ Top 20 under 30′ som har som formål å løfte og vise frem bransjetalenter fra de nordiske landene. I forrige uke samlet de unge nordiske bransjeaktørene seg i Stockholm i regi av NOMEX, samarbeidsorganisasjonen for de nordiske eksportkontorene, for å diskutere fremtidens trender i bransjen. Programmet besto av et besøk hos Spotify sitt hovedkvarter, samt faglig innhold på den norske ambassaden i Stockholm.

Et gjentagende spørsmål på samlingen var blant annet om vi trenger å arbeide mot en sammensveiset nordisk musikkbransje. Her er Margit Bøhn tydelig i sitt svar; det å være en sterkere region må til om man skal konkurrere med sterke markeder som Tyskland, UK, US.

-Norge blir sterkere sammen med Norden, selv om jeg er enig i at det er mange kulturforskjeller mellom landene og vi fungerer veldig ulikt. Norge alene har mye bra eksport, men vi står sterkere sammen, og jeg tror jo mer vi bygger vår identitet som region, jo bedre kommer det til å gå for det enkeltstående landene også, sier Bøhn.

Flere nordmenn til internasjonal musikkbransje

29-åringen er en av flere norske bransjeaktører som den siste tiden er blitt rekruttert inn i internasjonal musikkbransje. Blant annet ble tidligere manager i Mandelbaum, Karen Nordbakk som har vært med i 20 under 30 og vært med i Music Norways master-program, rekruttert av Sony Tyskland på begynnelsen av året. En annen bransjeaktør som har beveget seg ut er Alice Berntsen, som også har deltatt på Music Norway sitt master-program, som nå jobber i X-ray Touring i London.

-Det var gjennom en bekjent at jeg ble kontaktet av eksport-avdelingen til Sony Tyskland. Og nå skal jeg til Berlin, forteller Bøhn.

Les også: Nordic Music Biz’ 20 under 30: Hvordan har det gått siden i fjor?

Margit Bøhns vei inn i musikkbransjen var mer eller mindre tilfeldig. Hun ville egentlig jobbe med film, helt til hun fant en stilling som internasjonal promo-medarbeider i Universal Music Norge.

– Da skjønte jeg med en gang at det er dette jeg vil gjøre. Jeg visste det ikke før akkurat da, at dette var det jeg ville gjøre resten av livet. Siden jeg ikke hadde noe nettverk, skrev jeg en låt som het «ansett meg please», som jeg sendte inn – og ble ansatt., forteller hun.

Margit Bøhn reiser mye med jobben og treffer mange. Dette åpner opp for et unikt nettverk. (Foto: Privat)

Fra Stockholm til Berlin

Etter ett år i Universal ble hun forfremmet til Head of Promotion, og neste steg var å dra til Stockholm for å jobbe med eksport av nordisk musikk/ internasjonal markedsføring av nordisk signede artister. Tre år senere er altså Tyskland og Sony Music det neste steget for Bøhn.

-I Norge jobbet jeg med internasjonale artister inn mot Norge. Stillingen min nå blir å jobbe med internasjonal markedsføring med artister signet i Tyskland, ut mot resten av verden. Og da blir man kjent med folk over hele verden og reiser mye, treffer mange folk – nettverket åpner seg absolutt en del, sier hun.

Nøkkelen til drømmejobben er nettverk

Selv mener den unge bransjeaktøren at det å tørre å være uredd og aktivt jobbe for å skaffe seg et nettverk er nøkkelen til det å få drømmejobben. Bøhn kjenner flere som har lyst til å bytte jobb, men ikke tør å sende den mailen eller ta den telefonen.

-Folk har en ide om at man blir headhunta, men det skjer så sjeldent, man må tørre selv. Så det er rett og slett nettverk det handler om – og å strekke ut en hånd, forteller hun.

Nå som Margit sin nye base er i Tyskland kommer hun til å jobbe med artister fra hele verden. Hun nevner at det tradisjonelt er mange som har signet til UK eller US direkte, men at det nå er flere internasjonale artister som signerer direkte til Tyskland, som en blitt en stor makt i musikkbransjen.

– Det blir veldig gøy å få bredde i hva slags artister man jobber med, og det tror jeg også kan åpne dører senere når du jobber med veldig mange artister fra mange land. Men jeg er også veldig glad for at jeg har fått beholde min kjærlighet for nordiske artister som jeg har fått de siste årene, og få lov til å fortsette å jobbe med det. Det skal bli veldig spennende!

Kommentarer

Relatert innhold


Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Meld deg på vårt nyhetsbrev
ErrorHere