logo

Music Norway er norsk musikkbransjes eksportorganisasjon.

KOSO jobber for å nå utlandet

Av Christian Gran Svenningsen

Marit Soldal er selv DJ, med navnet «Soldal». (Foto: Jonathan Vivaas Kise)

Arbeidet til KOSO-kollektivet blir lagt merke til utenfor Norge.

For fem år siden startet Marit Soldal og Juno Jensen det kreative kollektivet KOSO. Det består av DJer, artister, produsenter, kunstnere, dansere, fotografer, designere og andre kreative mennesker. De arrangerer blant annet klubbkvelder i Oslo, samtidig som de gir ut musikk fra medlemmer i kollektivet.

– Det er viktig å bygge sten for sten og ta de mulighetene man får. Jeg har alltid drevet mye med musikk og vokst opp i et miljø hvor musikk var en sentral del. Mye begynte med tiden min i Radio Nova, hvor jeg møtte Juno som jeg startet KOSO med, sier Soldal.

Hun jobber også som booker på Blå i Oslo, hvor hun begynte å jobbe etter blant annet å ha deltatt i delegatprogrammet på CTM Festival i Berlin og et lengre opphold i Berlin med Bakkekontakt-programmet til Music Norway.

Bakkekontakt i Berlin, Boiler Room og CTM Festival
I 2017 reiste Soldal til Berlin for å være med i delegatprogrammet til CTM Festival. Her fikk hun møte mange som har blitt gode kontakter for henne.

– Det er gøy å dra rundt på klubbene og arrangementene. Det er mye som skjer, og festivalen har et kult program med det nyeste innen klubb. Jeg møtte andre bransjefolk fra Norge som utviklet seg til en liten norsk gjeng. Det økte kontaktnettverket mitt rett og slett. Flere av panelene var også bra å få med seg, som man får mye god input fra. Veldig inspirerende å være med på, sier Soldal.

Les mer: Bli med til CTM Festival i januar 2019?

– Din kollega «SVANI» skal spille under CTM i Berlin i 2019, hva kan det gjøre for henne og KOSO? 

– CTM er en arena med mye bransje og folk som kommer for å oppdage og sjekke ut nye spennende artister. Det er en god mulighet og prestisje å få spille der, så det kan åpne mange nye dører for henne. Så er det jo positivt at hun er en del av KOSO og KOSO CLUB som vi driver sammen på Revolver. Hun er talentfull og har fått til mye på kort tid.

Les også: Veikart til Tyskland

Deltakelsen i delegatprogrammet ble fulgt opp med Bakkekontakt i Berlin gjennom Music Norway, der Jonas Vebner er prosjektleder. At hun allerede hadde kjennskap til byen og flere i bransjen ga henne et godt utgangspunkt. Oppholdet bidro til gode bransje-forbindelser, men også musikalske. Hun fikk snakket om KOSO i et panel på konferansen «re:publica», vært med på innspilling av «Boiler Room» og spilte på klubber.

–  Det var en fin overgang. Det å kunne si at man kommer tilbake var veldig bra. Jeg ble tatt godt i mot av Jonas, og det var strålende. Han ga meg gode tips og hjalp meg med å komme i gang. Oppholdet var både inspirerende og utfordrende, hvor jeg fikk et kort internship i Boiler Room som var veldig lærerikt. Jeg opplevde de som veldig profesjonelle, og lærte meg at det er viktig å jobbe hardt.

En overraskelse fra Roskilde
Soldal er stolt av det de har fått til med KOSO, som ble til ved at mange var i det kreative miljøet og så et behov og en mulighet til å kunne gjøre noe betydningsfullt.

– At vi har klart å holde det gående er fantastisk. Det er en måte å samles på for å gjøre noe som er litt større enn bare seg selv og sitt prosjekt. Med et kollektiv får man mye igjen, samtidig som man heier frem andre. Det har blitt mye interesse og positive tilbakemeldinger rundt det vi gjør, sier hun.

Aktivitetene til KOSO har blitt lagt merke til. Tidligere i år ble det kjent at kollektivet får utdelt 25 000 kroner av Foreningen Roskilde Festival.

– Det var veldig uventet, for vi hadde ikke søkt om det. De er tydeligvis flinke til å følge med. Vi er jo ikke så store, men det betyr at vi gjør noe bra. Det er fantastisk med anerkjennelse, og vi trenger penger for å drive videre. Vi vil skape ting som vi syns er fint, og dette gir oss ekstra motivasjon til det. Ønsket vårt om å skape en naturlig kjønnsbalanse blir også lagt merke til, så vi er en stemme som bidrar til noe positivt, sier Soldal.

Mer utland i 2019
Nå venter et nytt år for Marit Soldal og KOSO, hvor et mål om å spille og fange interessen også utenfor Norge står sterkere på agendaen. En av duoene i kollektivet er allerede booket til en jobb i varmere strøk. Hennes kollega Miranda har tatt hovedansvaret for plateutgivelsene, Soldal holder i klubbprosjektet, KOSO CLUB, og Juno holder tak i kollektivet.

– Det blir nye utgivelser og klubbkvelder med dyktige gjester. Vi har fått inn flere i kollektivet og en ny nettside, så det er ting som skjer. Hysj har blant annet blitt booket til Portugal etter en showcase her i Oslo. Godt å se at vi får lov til å komme oss ut, det har alltid vært et mål å spille mer utenfor Norge, avslutter Soldal.

Kommentarer

Relatert innhold


Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Meld deg på vårt nyhetsbrev
ErrorHere