logo

Music Norway er norsk musikkbransjes eksportorganisasjon.

Music Norway og Nasjonalbiblioteket satser sammen på verdens største musikkmesse

Av Music Norway og Nasjonalbiblioteket satser sammen på verdens største musikkmesse Publisert: 13. apr, 2015

Musikmesse Frankfurt starter denne uka – Music Norway og Nasjonalbiblioteket med felles satsning på verdens største musikkmesse.

Denne uka starter verdens største musikkmesse; Musikmesse Frankfurt. Music Norway og Nasjonalbiblioteket går i år for første gang sammen for å promotere ny norsk kunstmusikk på felles stand. I tillegg til Nasjonalbiblioteket og Music Norways fellessatsning, er også Musikkforleggerne solid representert i år med seks forlag på sin svensk/norske stand.

Music Norways prosjektleder for klassisk, samtid og elektronisk musikk, Einar Idsøe Eidsvåg er tydelig på at det er viktig å være til stede i Frankfurt denne uka:

– Det er viktig for Music Norway å være der norsk bransje er. Spesielt for musikkforleggerne er Musikmesse Frankfurt en viktig arena. Music Norway skal dekke alle sjangre og alle ledd av bransjen, og det er derfor viktig for oss å være i Frankfurt.

Vi har tatt en prat med NB noters Ingrid Romarheim Haugen, Norsk Komponistforenings Åse Hedstrøm og Cathrine Ruud fra Musikkforleggerne – hvordan ser komponistene, forleggerne og organisasjonene på Musikmesse Frankfurt anno 2015 som promo- og salgsarena?

Ingrid Romarheim Haugen - NB noter

NB noter – førstereis i Frankfurt

Notepubliseringstjenesten NB noter ble opprettet i 2013 da Nasjonalbiblioteket overtok ansvaret for MIC Norsk Musikkinformasjons notepubliseringstjeneste. For første gang skal avdelingen ta steget ut på det internasjonale markedet med sin deltagelse på Musikmesse Frankfurt. Vi spurte NB Noters Ingrid Romarheim Haugen hvordan samtidsmusikken skal promoteres og selges i Musikmesse Frankfurts haller:

– Dette er første året NB noter deltar på musikkmessa i Frankfurt, forteller Haugen. – Vårt fokus i år har først og fremst vært på å produsere selve utstillingen. Det innebærer utvalg av verk, produksjon av notene, utarbeidelse av designprofil på standen og diverse promomateriale. Vi har med oss en utstilling med rundt 700 noter til norsk samtidsmusikk. Utstillingen representerer et bredt utvalg av de verkene NB noter produserer fremføringsmateriale til. Samtlige 9000 verker som inngår i NBs publiseringstjeneste vil være digitalt tilgjengelig på skjerm. I forkant av messen har vi invitert tyske forleggere og noteforhandlere, som det er sannsynlig at er på messa, og som tidligere har bestilt materiale fra MIC, til å besøke standen vår.

– Vi er fire ansatte fra NB noter som reiser, med kompetanse på de ulike delene av tjenesten, både hva gjelder produksjon/funksjon og innhold. Vi er også glade for at Music Norway står på standen sammen med oss, og sammen er vi godt rustet til å drive aktiv formidling på stedet, spre informasjon om musikken og tjenesten, samt gi besøkende veiledning i materialet vi viser fram.

Music Norways Einar Eidsvåg bekrefter det gode samarbeidsklimaet.

– Da MIC og MEN ble til Music Norway gikk partiturene til musikkseksjonen på Nasjonalbiblioteket, sier Eidsvåg. – Siden det har vi hatt jevnlige møter og oppdatert hverandre. For Music Norway er tilstedeværelse under Musikmesse Frankfurt det viktigste i denne omgang, og vi er så heldige å få være der sammen med Nasjonalbibliotekets musikkseksjon som vi kommer til å arbeide tett med.

Music Norways Einar Eidsvåg - på vei til Frankfurt

Promosamarbeid

Er andre norske partnerorganisasjoner foruten Music Norway involvert i samarbeid rundt aktiviteten på standen? Legges det opp til en felles stand slik det har vært tidligere, spør vi Haugen:

– Nei, i år er det kun Music Norway og NB noter som står på denne standen, sier NB noters Ingrid Haugen. – Vi ser dette som en god anledning til å finne mer ut av hvordan vi kan samarbeide omkring promotering av samtidsmusikknoter internasjonalt. Music Norway har jo som sin oppgave å promotere norsk musikk i utlandet og har mye kompetanse på dette, mens vår kjernekompetanse ligger mest i selve innholdet. Det blir interessant å høste erfaringer og jobbe videre med dette i etterkant av messa.

– MIC Norsk Musikkinformasjon deltok på musikkmessa i Frankfurt i flere år. 18 ganger, så vidt jeg kan se. Gjennom årene har det vært ulike institusjoner som har delt stand. I mange år delte MIC stand med musikkforleggerne. Av praktiske grunner har vi egen stand akkurat i år, men har hatt en god dialog med musikkforleggerne i forkant av messa. De norske musikkforleggerne har sin stand rett i nærheten av vår, sammen med de svenske forleggerne, så vi kommer til ha mye kontakt med dem under messa, selv om vi ikke står sammen i år, forteller Haugen.

Norsk Komponistforenings Åse Hedstrøm ser på Musikmesse Frankfurt som unik eksponeringsmulighet for norske samtidsmusikkomponister.

Norsk Komponistforening – unik eksponeringsmulighet

Hvordan ser samtidskomponistene på Frankfurt som promoteringsarena? Vi spurte styreleder i Norsk Komponistforening, Åse Hedstrøm, om organisasjonens syn på Musikmesse Frankfurt:

– Messen tilbyr en unik eksponeringsmulighet for den norske komposisjonsmusikken i en internasjonal setting, sier Hedstrøm. – MIC Norsk Musikkinformasjon innså tidlig messens betydning i sitt ekspansive arbeid for forvaltning og formidling av samtidsmusikken, og det er svært gledelig at Nasjonalbiblioteket i samarbeid med Music Norway viderefører dette viktige arbeidet. Norske forlag er også tilstede, og sammen bidrar de til et markant fokus og medvirkning til økt bruk av norsk kunstmusikk rundt om i verden.

Ingrid Haugen i NB noter deler Hedstrøms syn på Musikmesse Frankfurt som den viktigste arenaen for promotering av samtidsmusikksegmentet:

– Jeg tror absolutt dette har vært, og også er en viktig arena for promotering av samtidsmusikknoter. Vi snakker altså om verdens største messe i sitt slag, også når det gjelder noter. Vår tilstedeværelse i Frankfurt blir i år et slags pilotprosjekt, og en del av kartleggingen av hvilke internasjonale arenaer det er mest aktuelt for oss på å være tilstede på.

Musikkforleggerne – unik arena

Musikkforleggerne arrangerte for første gang en felles stand med svenske forleggere i fjor. I år er organisasjonen tilbake sammen med sine svenske kolleger og stiller sterkt med norske forlag Norsk Musikforlag, Lyche Musikkforlag, Norsk Noteservice, Musikk-Husets Forlag, Cantando Musikkforlag, og Eide Forlag som alle er representert på den svensk/norske standen.

– Musikkforleggerne har deltatt med stand på Frankfurt Musikmessse i over 20 år, og for foreningens noteforlag er det en unik arena til å promotere norsk musikk ved å stille ut forlagte trykte noter, forteller generalsekretær i Musikkforleggerne, Cathrine Ruud.

– De norske forlagene møter andre musikkforlag for å se på deres nyheter med tanke på spredning i Norge og det blir inngått flere avtaler som både kommer norske musikere til gode men som også er med på å spre norsk musikk utenfor Norge. Standen er samtidig en samlingsplass som tiltrekker seg forhandlere fra hele verden samt brukere av musikk.

Kommentarer


Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Meld deg på vårt nyhetsbrev
ErrorHere