logo

Music Norway er norsk musikkbransjes eksportorganisasjon.

Nils Henrik Asheim vant Nordisk råds musikkpris 2018

Av Edvard Olai Brekke Værland Publisert: 31. okt, 2018

Foto: Johannes Jansson

Nils Henrik Asheim vant Nordisk råds musikkpris 2018 for verket Muohta. Juryen beskriver verket som “et stykke musikk som er intenst nåtidig og på samme tid bevisst på sin historie”.

Vinneren
Nils Henrik Asheim er en erfaren komponist med utdanning fra Norges musikkhøgskole og Sweelinck-konservatoriet i Amsterdam. Han har tidligere vunnet to Spellemann-priser, i 2005 i klassen Samtidsmusikk for verket 19 March 2004, Oslo Cathedral, og i 2010 i klassen årets samtidskomponist for verket Mazurka – remaking Chopin. Asheim ble dessuten utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs orden for sin innsats for norsk musikk tidligere i år.

Juryens begrunnelse
Nordisk råds musikkpris 2018 går til et stykke musikk som er intenst nåtidig og på samme tid bevisst på sin historie. Vårt aller første instrument, den menneskelige stemmen, står sentralt i stykket, siden musikken varsomt integrerer språk i sine lydverdener. Lytterne blir invitert inn i en annerledes opplevelse av tid, eller snarere en rekke atmosfærer eller tilstander, og ikke uten en viss følelse av risiko og ubehag. Stykket består av 18 seksjoner, og hver av dem utforsker et samisk ord relatert til snø som det refereres til i avhandlingen “Muohttaga jávohis giella – The Silent Language of Snow» av Inger Marie Gaup Eira.

Noen ord beskriver snø direkte, andre snøens innvirkning på folks dagligliv – som for eksempel ulahat, som betyr “oversnødd vintervei som så vidt er synlig”. Nils Henrik Asheims verk Muohta for kor og strykeorkester beskriver langsomme endringer som vi knapt kan se eller oppfatte. Verket fikk sin urframføring i Oslo i 2017 side om side med Joseph Haydns Årstidene, og komponisten sa i forbindelse med denne begivenheten at konteksten inspirerte han til å gå bort fra tanken om framskritt og kontroll over naturen som gjorde seg gjeldende på Haydns tid, til fordel for en urfolkserfaring av å leve med naturen.

Gjennom hele sin karriere har Asheim (født 1960) arbeidet som både komponist, organist, organisator og kurator med en bemerkelsesverdig evne til å åpne kunstmusikken for et bredt spekter av sjangre og potensielle nye lyttere.

Hør et utdrag fra verket her:

Kommentarer

Relatert innhold


Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Meld deg på vårt nyhetsbrev
ErrorHere