logo

Music Norway er norsk musikkbransjes eksportorganisasjon.

Nordic Voices med høy aktivitet i utlandet

Av Carl Kristian Johansen Publisert: 19. des, 2019

Nordic Voices (Foto: Fredrik Arff)

Det Oslo-baserte vokalensemblet gjør det skarpt i de største internasjonale musikkmarkedene.

Nordic Voices ble etablert i 1996 og springer ut fra Norges Musikkhøgskole og Statens operahøgskole. Repertoaret består av gregoriansk sang og moderne klassisk musikk, og mye av materialet de fremfører er skrevet av norske komponister.

Nordic Voices spiller årlig mellom 30 og 40 konserter, de fleste i utlandet, og sekstetten har nylig kommet tilbake fra en turné i Japan som bestod av fem konserter.

Les mer: Er Classical:Next noe for deg?

– Vi har faste turneer i USA, Canada, Tyskland, Spania, Japan og Norden. I 2019 har vi hatt konserter i Canada, USA, Frankrike, Tyskland, Spania og Japan. I 2020 skal vi til Danmark, USA, Tyskland, Sveits, New Zealand, Canada, Spania, samt konserter med Stavanger Symfoniorkester, og så skal vi til Hardanger musikkfest og Risør kammermusikkfest, sier produsent Bjarne Kvinnsland.

Norsk repertoar etterspurt
I 2019 har Nordic Voices spilt inn tre album, men musikk av komponister som Cecilie Ore, Lasse Thoresen, Maja S. K. Ratkje og Henrik Ødegaard, samt østerrikeren Georg Friedrich Haas.

– Vi ser på oss selv som en norsk eksportartikkel. Det er norsk samtidsmusikk som våre agenter og publikum vil ha, og spør om gang etter gang. Vi får også mange henvendelser etter konsertene etter CDer og hvor de kan få tak i noter fra norske komponister. Vi blander det gjerne med litt renessanse musikk, sier Kvinnsland.

Les mer: Hjelper norske orkestre med digital strategi

– I Japan solgte vi anslagsvis over 500 CDer på konsertene våre. Uansett er det viktig å spille inn denne musikken, i gode rom med de beste produsentene. Norge er litt spesielt her og, det er vanskelig å selge CDer på konserter i Norge nå. Vi tror egentlig at dette vil snu igjen, at interessen for god lyd og høy oppløsning vil komme tilbake til Norge, og at Hi-FI markedet er på vei tilbake.

– Hva er de økonomiske forutsetningene rundt det å turnere i land som USA og Japan?

– Honorarene er litt bedre i Japan enn USA, alle land i Europa betaler mye bedre enn Norge. De norske honorarene hos norske festivaler og arrangører har gått ned de siste årene, sier Kvinnsland.

Høyt nivå
Nordic Voices blir høyt ansett internasjonalt når det kommer til kritikk og omtale, og tilbakemeldinger på andre måter, i følge Kvinnsland.

– Nordic Voices hevder seg helt i øverst skikt internasjonalt. Vi er nok det ensemblet i Norge som eksporterer mest norsk samtidsmusikk i utlandet totalt sett. Vi har et godt forhold til andre internasjonale vokalensembler og kjenner miljøet godt.

– Nordic Voices har uansett sin helt særegne stil. Vokalmusikk kommuniserer godt, det kan være nyskapende struktur, mikrotonalitet og tette klanger, men det er bare lyder som kommer ut av mennesker. Det er musikk som er lett å transportere og turnere. Det er seks vokalister som kun trenger et godt akustisk rom og litt lys. Nesten aldri forsterket, bare variert, teknisk virtuost, god kommunikasjon med publikum og en dose humor, sier Kvinnsland.

Nordic Voices består av Tone Elisabeth Braaten, Ingrid Hanken, Ebba Rydh, Per Kristian Amundrod, Frank Havroy, og Rolf Magne Asser.

Nordic Voices har sin siste konsert i 2019 torsdag den 19. september på Kalkmølla kulturstasjon i Sandvika.

Kommentarer

Relatert innhold


Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Meld deg på vårt nyhetsbrev
ErrorHere