logo

Music Norway er norsk musikkbransjes eksportorganisasjon.

Norsk låtskriver til topps i Japan

Av Norsk låtskriver til topps i Japan

Foto: Eccentric Music

Den norske låtskriveren Mats Lie Skåre selger millioner i Japan.

Her til lands er 30-åringen Mats Lie Skåre mest kjent som låtskriver for blant andre Jaa9 & Onk P (Glir Forbi), Tone Damli Aaberge (Butterflies) og Maria Mena (ny plate denne uken). Det mange ikke er klar over, er at han også har en unik karriere på andre siden av kloden.

I disse dager er Skåre i Japan for 10. gang, og i løpet av de siste fem årene har han hatt rundt 30 låter på de japanske hitlistene. Ti av disse har vært nr. 1 hits. For tiden topper artisten Kana Nishino listene med albumet Love Collection, hvor den norske låtskriveren er tung representert.

Regnes som japaner

Skåres Japan-eventyr startet via Warner/Chappells norske representant Steinar Fjeld. Mats Lie Skåre er signert til forlaget Warner/Chappell Music Norway, og Steinar Fjeld hjalp tidlig til med å sende låtskriveren til Japan for å lære seg håndtverket det er å skrive såkalt J-pop.

– I Japan regnes han nærmest som en japaner. Han har samme arbeidsmoral, er like beskjeden og forstår godt lynnet til asiater, forteller Fjeld.

Japansk pop regnes for å være noe vanskeligere å skrive enn annen popmusikk, blant annet fordi låtene er lengre og med flere partier for å få plass til en tekst som skal fortelle en historie, forklarer Fjeld.

Hard jobbing

Blant artistene Skåre har skrevet for i Japan, i tillegg til Kana Nishino, finnes Exile, Super Junior, Generations og JSoul Brothers. Til sammen har han solgt mellom tre og fire millioner plater i det japanske markedet, og tallet stiger for hver dag.

– Hva skal egentlig til for å slå igjennom som låtskriver i Japan?

– Man må i hvert fall bo der en stund og skrive sammen med japanske komponister. Det er også meget viktig ikke å komme ned dit med turistmentalitet og tro at en skal på fylla og sjekke jenter. Det er hard jobb som gjelder, svarer Fjeld.

Etter en større skrivesesjon i Japan, er den hardtarbeidende låtskriveren nå på en velfortjent ferie.

Mats Lie Skåre har også gjort det sterkt i USA, hvor han blant annet har hatt en nr. 2 hit med Jennifer Hudsons I Got This.

Under kan du se et utsnitt av videoen Distance med artisten Kana Nishino:

Kommentarer

Relatert innhold


Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Meld deg på vårt nyhetsbrev
ErrorHere