logo

Music Norway er norsk musikkbransjes eksportorganisasjon.

Norsk på Potsdamer Platz

Av Norsk på Potsdamer Platz Publisert: 12. mar, 2014

Fra innspillingen av filmen Voice (Foto: Matthias Gütersloh)

Den tyske filmskaperen Ingo Biermann, bosatt i Berlin, har over flere år samarbeidet med norske musikere i flere filmprosjekter.

Lørdag 22. mars er det visning for de involverte på spillefilmen «Nordland» på Arsenal Kino i Filmhaus på Potsdamer Platz i Berlin. En offisiell premiere på «Nordland» er ennå ikke satt.

– Vi prøver å gjøre en tysk premiere i juni, kanskje i München, og forsøker å få til en internasjonal premiere på festival senere, sier Biermann.

Indre og ytre landskap
Biermann beskriver «Nordland» som en eksistensiell road movie og kjærlighetshistorie. Den handler om en tysk kvinnes reise fra Kirkenes til Gamvik, Senja og Lofoten, på jakt etter sin kjæreste. I løpet av hennes reise åpner hun seg mer og mer mot landskap og mennesker.

(Se trailer her)

– Jeg ville lage en film fra Nord-Norge. I Tyskland har man et klart bilde av forskjellige land, men ikke mange har et bilde av Norge, langt mindre av Nord Norge. Det er heller ikke mange nordmenn som har vært der oppe, sier Biermann.

Ingrid Lode spiller en rolle i «Nordland». Frode Haltli har komponert og spilt inn filmusikken.

– Jeg ville ha en musikk som var enkel og melodisk, men også abstrakt. Frode jobber ofte med abstrakt musikk som har forbindelse med den tradisjonelle musikken. Filmen er også en indre reise og musikken reflekterer det, sier Biermann.

Voice
Biermann har også jobbet med dokmumentaren «Voice – sculpting sound with Maja Ratkje» over fire år. Ferdigstillelsen av den er også forventet i år. Filmen portretterer Ratkje som kunstner, men vil også utforske stemmen i alle sine fasetter. Andre medvirkende er blant annet Joëlle Léandre, Kathy Hinde, Arve Henriksen, Kristin Andersen, Hild Sofie Tafjord, Else Olsen Storesund, Poing, Rolf-Erik Nystrøm, Pekka Kuusisto, Håvard Skaset og Guro Skumsnes Moe, og materialet er samlet inn på forskjellige steder i Europa.

(Se trailer her)

– Filmen er om henne og hennes arbeid, men inneholder også andre historier om Maja og hennes liv, sier Biermann.

– Generelt handler mine filmer om å finne sin egen stemme og hvem man er. Det er ikke nødvendigvis det Maja gjør i denne filmen, men jeg ønsker at filmen skal inspirere publikum til å utnytte mer av sitt potensial. Det som er inspirerende med Maja, og det gjelder egentlig hele den norske musikkscenen, er at sammenlignet med Tyskland er det mange flere musikere per innbygger, og at de er åpne mot andre sjangere og stilarter i en helt annen grad. I Norge henter musikere inspirasjon fra hverandre mellom sjangre, og det er også ganske viktig for Majas arbeid, sier regissøren.

Musikk med visuals
Biermann laget en turnéfilm med Svarte Greiner (Eirik Skodvin) og Alexander Rishaug for to år siden. Biermann karakteriserer filmen som et «livealbum med visuals».

Samtidig jobber han langsiktig med å lage et musikk-video-portrett til hvert fylke i Norge. Der er ideen at en musiker/komponist skal lytte til ett av sine egne stykker. Et Jenny Hval-portrett ble vist på nettsiden til magasinet The Wire, og Biermann har laget et portrett på Jon Balke. Til slutt skal alle samles til et album.

– Hvordan oppdaget du Ratkje, Haltli og det norske musikalske landskapet?

– Jeg har lenge hørt på norsk jazz, og det var antagelig gjennom ECM og artister Jan Garbarek, Nils Petter Molvær og Bugge Wesseltoft, alle berømte på 90-tallet og ambassadører for norsk musikk. Jeg har alltid vært interessert i å finne ny musikk og nye ideer i musikk og i Norge er det nesten endeløse mulighet til å finne nye ting. Jeg skriver også anmeldelser og gjør intervjuer for websiden Nordische Musik. Jeg får ikke betalt for det, men det hjelper meg å holde kontakt med musikk, oppdage ny musikk og finne frem til det som er interessant, sier Biermann.

Biermann har denne hjemmesiden

Kommentarer


Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Meld deg på vårt nyhetsbrev
ErrorHere