logo

Music Norway er norsk musikkbransjes eksportorganisasjon.

Rap-låt på norsk med internasjonalt gjennomslag

Av Carl Kristian Johansen Publisert: 10. des, 2018

Yomi på Battle-premieren. (Foto: Samir Madad)

Låten «Unnskyld», laget av den 17 år gamle artisten Yomi Baisa, mer kjent under artistnavnet Yomi, fyker oppover på Shazam-lister verden over.

I skrivende stund ligger Unnskyld på 41. plass på den globale Shazam-listen, og den gjør det også svært godt i store markeder som  Argentina (#7), Brasil (#9), Tyskland (#15) og Frankrike (#21).

– Jeg kan ikke huske å ha sett en norskspråklig låt ligge så høyt – eller at en norsk rap-låt har påvirket musikkmarkedene i land som Argentina, Tyskland og Brasil i samme grad, sier Øivind Gehrken, Director,  Brand Partnerships & Licensing i Warner Music Norway.

Shazam er en app som kjenner igjen låter som for eksempel spilles på radio eller film. Gehrken sier at Unnskyld for øyeblikket har 100 000 streams per dag i land utenfor Norge, på tjenester som Spotify, Apple Music og YouTube.

Gjennombrudd på Netflix
Unnskyld er på soundtracket til spillefilmen «Battle» som har gått på norske kinoer siden slutten av september, før den ble globalt tilgjengelig gjennom Netflix 1. desember som første norske film noen gang. Og det er siden desember at Unnskyld har fått ordentlig fart på seg.

Filmen er produsert av Storm Films og Friland Produksjon, regissert av Katarina Launing, og basert på en fortelling av forfatter Maja Lunde. Hovedrolleinnehaverne er Lisa Teige, kjent fra NRK TV-serien «SKAM», og Fabian Svegaard Tapia.

Soundtracket til «Battle» inneholder blant annet tre originallåter for filmen signert Yomi, SKAAR og Pasha (feat. JNS). SKAAR sin låt, Higher Ground, og Emilie Adams sin låt Essence Of Us, har også vært inne på topp 200 på Shazam Global. Sistnevnte har også vært på topp 50 på Shazam i Brasil.

Samtlige låter på soundtracket har sett en markant økning i streams og downloads, sier Gehrken. Han forteller videre at artistene har sett en stor økning i følgere på deres sosiale kanaler fra folk over hele verden.

– Det viser at det er stor interesse for norsk ungdomskultur i utlandet om dagen. Yomi selv får hyggelige meldinger fra folk i forskjellige hjørner av verden, som forteller at de elsker låten han har laget og lurer på hva «Unnskyld» betyr.

Han fortsetter:

– Først og fremst viser dette at norske produksjoner fortsetter å bevege seg over landegrenser og kontinenter. Norske TV-,  film-, og musikkproduksjoner har gjennom de siste årene vekket større etterspørsel i internasjonale markeder, og det er derfor veldig gøy å se at et samarbeid mellom en norsk filmprodusent og norsk et plateselskap kan skape synergier på tvers av landegrenser vi for øyeblikket ser med «Battle», sier Gehrken.

Kommentarer


Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Meld deg på vårt nyhetsbrev
ErrorHere