logo

Music Norway er norsk musikkbransjes eksportorganisasjon.

Norske låtskrivere og produsenter imponerte supertalent fra Los Angeles

Av Johanna Alem Publisert: 21. des, 2017

Tayla Parx og deltakerne fra dag to i Eccentric studios

(fra venstre: Hilde Skaar, Jaran Hereid, Veronica Andersen, Espen Andreas Haugland, Tayla Parx, Therese Knopp, Anna og Hannah Arthur, Kristoffer Robin (Iffy Orbit), Eli Gauden, Oscar Blesson og Jesper Jenset)

20 norske låtskrivere og produsenter deltok på Masterclass med Tayla Parx i Oslo.

Masterclass med Tayla Parx gikk av stabelen 1. og 2. november i Eccentric Studios i Oslo. Masterclassen som ble arrangert av Music Norway i samarbeid med NOPA, inkluderte 20 norske låtskrivere og produsenter fordelt på to dager. David Eriksen, Earwulf (Thomas Eriksen) og KidJoki (Joakim Harestad Haukaas) gjestet programmet og delte sin kunnskap om musikkbransjen til deltakerne.

– Det har vært en stor ære for oss å kunne tilby denne muligheten til å lære fra en av verdens mest populære unge låtskrivere. Tayla Parx er en naturkraft i seg selv og har en tilnærming til feltet som er ganske unik. Jeg håper og tror at deltakerne synes hennes energi, kunnskapsdeling og tilbakemeldinger var inspirerende, sier prosjektansvarlig Helene Dolva Broch i Music Norway.

KidJoki (Joakim Harestad Haukaas) og Tayla Parx

24 år gamle Parx startet sin karriere med sang- og dansetimer i hjembyen i Texas, så utviklet interessen seg til alt innen underholdning. Hun ble etter hvert låtskriver, vokallærer, og i dag driver hun sitt eget plateselskap. Parx har tross sin unge alder fått sine låter gitt ut av verdensstjerner som Ariana Grande, J. Lo, Mariah Carey, Alicia Keys og Fifth Harmony. Hun fremhever at hun møtte de riktige folkene som Babyface og Jon Platt (CEO i Warner Chappell og publisher for bl.a. Jay-Z) og stilte mye spørsmål underveis.

Parx har deltatt på låtskrivercampen by:Songs flere ganger, og har via dette nettverket utviklet en stor nysgjerrighet for norsk musikk. Parx syns deltakerne holder et høyt nivå.

– Jeg er en fan av talentet her i Norge. Norske artister er veldig selvstendige. Ofte trenger man 20 personer for å skape en popstjerne, men her kan man fort komme over en ung person som produserer noe på soverommet og ikke helt forstår hvor bra det er selv, sier Parx.

– Har denne masterclassen møtt dine forventninger?

– Ja, og jeg vil gjerne gjøre det igjen. Deltakerne var så interesserte, nysgjerrige og stilte de rette spørsmålene. To av dem tok meg til side i etterkant for å fortelle meg at de hadde lært utrolig mye, noe som er veldig inspirerende. Jeg er her for å inspirere og vise at dere kan gjøre det dere vil.

– Hva er oppfatningen i USA om norsk musikk?

– Jeg tror store deler av utlandet følger med på forholdene i Norge og Norden nå. Dere er naturlige trendsettere. Kronprinsparet i Norge er veldig kreative og elsker musikk, og er opptatte av at ungdom skal være aktive innen kunst og kultur. Det er ikke vanlig overalt, sier hun.

Lyttesession i studio: Tayla Parx, Oscar Blesson og Espen Andreas Haugland

Fem tips fra Tayla Parx til unge låtskrivere og produsenter:
• Skyv grensene og vær kreativ. Lytt til alle slags sjangre.

• Skriv og produser så mye du kan. Det er mer sannsynlig at du skriver og produserer noe fantastisk jo oftere du gjør det. Du blir mer konsekvent, tydelig og presis med ordbruk og budskap. Se på deg selv som en atlet som blir bedre jo mer du trener.

• Co-write og co-produsér med andre. Gjerne med folk som skremmer deg litt. Man må konkurrere for å lære og utvikles som en låtskriver og produsent.

• Ikke ta ting personlig, se på deg selv som et produkt.

• Reis, lytt på andre, snakk med ukjente folk og erfar ting. Man må leve livet for å kunne skrive gode låter, spesielt som andre skal kunne relatere seg til.

Tayla Parx og Hanne Hukkelberg i Eccentric Studios.

En ny karrierevei
Låtskriver, produsent og artist Hanne Hukkelberg fikk nyttige tips under masterclassen.

– Jeg har fulgt med på Tayla Parx, og leste en sak om henne i Dagens Næringsliv som vekket interesse. Jeg er artist selv og holder ikke i utgangspunktet på med co-writing, men er veldig nysgjerrig på det. Jeg hjelper mange andre artister med å skrive tekster og melodi, har vært vokallærer i flere år og har hjulpet mange opp igjennom.

Hun ser for seg en ny karrierevei etter masterclassen.

– Mye av det materialet jeg skriver passer ikke nødvendigvis for meg selv og min egen musikk. Jeg lager og produserer mye musikk, og det er trist hvis ting skal bli liggende i skuffen.

– Parx har mye erfaringsbasert kunnskap som ofte er taus. Jeg fikk utrolig mange nyttige «do’s and dont’s» om musikkindustrien som jeg aldri ville visst hadde jeg ikke hørt det fra en fra toppsjiktet i Los Angeles. Det at Music Norway plukker fra øverste hylle, bringer mennesket hit og at vi får være med å høre på kunnskapen hun har, er gull. Jeg er inspirert og full av inntrykk, sa Hanne Hukkelberg etter masterclassen i november.

Kommentarer

Relatert innhold


Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Meld deg på vårt nyhetsbrev
ErrorHere