logo

Music Norway er norsk musikkbransjes eksportorganisasjon.

Norske «nuggets» får nytt liv i utlandet

Av Norske «nuggets» får nytt liv i utlandet Publisert: 24. jun, 2015

Bazar i 1974. F.v: Ole Henrik Giørtz, Per Vestaby, Bent Patey og Rolf Akervik.

Internasjonale plateselskaper leter, finner og trykker nye opplag av gamle norske album.

Gjennom sin egen label Meantime Records har jazzsanger Karin Krog selv sørget for at hennes innspillinger har vært tilgjengelige for publikum opp gjennom årene. Snart kommer en ny Krog-samler.

Innspillinger fra band som The Dream og Bazar har i mange år vært vanskelig tilgjengelige selv for det norske publikum. De to sistnevnte har blitt tilgjengeliggjort i Norge, og nå er de også en del av en liten trend der gamle norsk album trykkes opp igjen i sin helhet på fysisk format av utenlandske plateselskaper.

Bazar i Spania
Spanske Guerssen Records gir nå ut Bazars album Drabantbyrock, opprinnelig gitt ut på plateselskapet MAI i 1974.

– Vi oppdaget Bazar-albumet ved en tilfeldighet takket være fanvideoer på youtube. Vi kjente til andre band fra 70-tallet fra Norge og Skandinavia, som The Dream, Freddy Lindquist og November, men Bazar var en virkelig overraskelse. Vi ble bergtatt av kvaliteten på albumet; soundet, produksjonen, arrangementene, musikerne og spesielt Bent Pateys gitarspilling, sier Alex Carretero i Guerssen.

– Hvorfor vil dere gi det ut i Spania?

– Vi mener at det er et fantastisk album som dessverre er lite kjent utenfor Norge. Så vi bestemte oss for å slippe det på nytt i et spesialisert marked så folk som liker hardrock og progressiv musikk får anledning til å oppdage det, sier Carretero.

– Gærninger finnes det vel over alt, sier Bent Patey, med fortid i Bazar.

– Men kanskje ikke i et sånt antall vi kunne drømme om i denne forbindelse, fortsetter han.

Bent Patey

Guerssen selger Drabantbyrock på LP og CD, mens Universal i Norge har strømmerettighetene. Patey selv mener markedet ikke kan være særlig stort, selv globalt, for Drabantbyrock.

– De satser åpenbart i flere land og jeg ser at de også selger både vinyl og cd’er i USA: For øvrig er det morsomt at det er noen som har interesse for denne gamle plata ute i verden i dag, sier han.

Gammelt blir nytt
Plateselskaper som spesialiserer seg på å trykke opp igjen gamle plater har eksistert lenge, og de forekommer også i Norge. Lars Mørch Finborud og Lasse Marhaug har blant annet brukt selskapet Prisma til å trykke opp albumet Popofoni fra 1973.

Og helt nylig har Jansen Plateproduksjon og platebutikken Big Dipper gått sammen om å lage selskapet Round2, som er dedikert til å trykke norske klassikere i nye opplag på vinyl. Til nå er det selvtitulerte albumet til Folque fra 1974, og Kåre & the Cavemens Jet Age fra 1997 trykket opp igjen på Round2.

– Vinyl har de siste årene blitt det desidert viktigste formatet for fysisk musikk. Nå vil vi spre norsk gull rundt i verden, sa Erik Jansen til Vårt Land i april.

Krog-antologi
30. juni slippes antologien Don’t Just Sing på CD og 2xLP. På bakgrunn av Krogs katalog har amerikanske Pat Thomas satt sammen 16 av Krogs låter fra perioden 1963 til 1999 for utgivelse på Light In The Attic Records. Krog og Thomas møttes på nyMusikks festival Off the Page i januar 2014.

(Saken fortsetter under bildet)

Omslag til Karin Krog-antologien på Light in the Attic.

– Vi mener at Karin Krogs musikk fortjener et større publikum i USA og Storbritannia og at musikken hennes ikke bare vil appellere til jazzentusiaster, men også yngre mennesker som liker eventyrlysten rock, sa Thomas til Music Norway da.

Foruten Tyskland er Japan markedet Krog har sterkest forfeste i. Krog-eksporten til Japan foregikk i begynnelsen på tape. Da CD-alderen kom til Japan startet hun Meantime Records, etter å ha kjøpt opp mastertapene fra Arne Bendiksens konkurs.

– Jeg kjøpte det jeg hadde råd til og begynte å kjøpe opp tapes som bare stod i kjelleren og støvet ned på andre selskaper. Det er en god følelse for da vet du hvor arbeidet du har nedlagt finnes, og du har kontroll på det. Det er kjempefint i tilfellene der folk som Pat kommer og spør. Det forenkler arbeidet veldig, sier hun.

Krog har allerede tre samlealbum bak i seg, i tre forskjellige land. Dobbeltalbumet Jubilee kom på Verve i 1994, Karin’s Voyage kom på Universal i Japan i 2000, og Raindrops, Raindrops kom på Crippled Dick Hot Wax i Tyskland i 2002.

– Spørsmålet jeg sitter igjen med etter å ha hørt på mye av musikken hennes er om det er former for musikk hun ikke kan synge. Hun er fantastisk på klassisk jazz, og hun har spilt inn progressiv rock, pop standarder, og til og med rar eksperimentell musikk. Og hun har en varm og fantastisk fin stemme, sier Thomas.

Eksotisk
Og i England er RPM International på ballen. Selskapet slapp Firebeat Inc. i 2014, og nå er The Dreams album Get Dreamy trykket opp igjen av selskapet. Terje Rypdal, Hans Marius Stormoen, Tom Karlsen og Christian Reim startet bandet i 1967 og de var supportband for Traffic allerede samme år.

Med The Jimi Hendrix Experience som ett av forbildene ble Get Dreamy sluppet på Polydor her hjemme i 1967, det ble reutgitt på CD i Norge i 1991, og er nå tilgjengelig som LP på engelske RPM med ekstrasporet «Dead Man’s Tale», opprinnelig gitt ut på Rypdals påfølgende album Bleak House fra 1968.

Bent Patey mener han ser en gryende interesse for gamle norske innspillinger ute i verden.

– Jeg tror delvis det kan skyldes at plater fra vårt lille perifere land ikke har vært så lett tilgjengelige tidligere, og at dette nå gjør disse gamle innspillingene litt eksotiske. Internett har selvsagt endret hele platebransjen, og du kan i utgangspunktet få hva du vil inn i stua ved noen enkle tastetrykk. Det gjelder selvfølgelig ikke bare streaming, men også fysisk bestilling av LP’er og CD’er. Da jeg begynte på videregående her i Oslo i 1968, var gutta i Dream våre store helter. Noen år senere spilte jeg med Dream-bassisten Hans Marius Stormoen i gruppa Bryggerigangen Bluesband. Vi ga ut LP’en Blått Brygg, og fortsatte å spille sammen i over 20 år. Når både Get Dreamy og Drabantbyrock nå selges ute i verden, er på en måte ringen sluttet. Når begynner verden å mase om Blått Brygg fra 1979, spør Patey.

Kommentarer

Relatert innhold


Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Meld deg på vårt nyhetsbrev
ErrorHere