logo

Music Norway er norsk musikkbransjes eksportorganisasjon.

Only Connect inviterer delegater til digital festival

Av Carl Kristian Johansen Publisert: 22. apr, 2020

nyMusikk sin årlige festival Only Connect skulle vært avviklet 23. – 25. april på Grønland i Oslo. Nå er den døpt om til Only Connect Festival Of Sound (From a Safe Distance) og skal skje digitalt.

Festivalen har tidligere gått under navnene Happy Days Sound Festival og Grønland Kammermusikkfestival. I 2012 fikk festivalen navnet Only Connect Festival Of Sound.

Les også: Avlysninger og utsettelser preger samtidsfeltet

Only Connect har som mål å lage nye forbindelser mellom musikalske felt, kunstformer, musikere og komponister. Festivalen har siden starten funnet sted i Oslo, men ble ambulerende fra og med 2019 og vil flytte mellom Oslo og andre nyMusikk-byer. I 2019 ble festivalen arrangert i Stavanger.

Grunnet korona-pandemien kan ikke festivalen avvikles som planlagt, men nyMusikk vil  allikevel gjennomføre.

– Å avlyse en festival er ikke bare et tap for publikum, det visker også ut arbeidet til en mengde kunstnere, sier kunstnerisk leder i nyMusikk, Bjørnar Habbestad.

– Derfor har vi spurt oss selv og musikerne, komponistene og lydkunstnerne hvordan vi kan snu denne uvirkelige situasjonen til noe nytt. Resultatet er et svært flerstemt svar på spørsmålet ‘Hva kan en festival være?

Les også: Uvisshetene er hovedproblemet

– Vi får avstandsbaserte verk og dagsaktuelle kommentarer til vår nye hverdag, refleksjoner av komposisjons- og innstuderingsprosesser, øvelser for et innstengt publikum og intime klangportrett spilt inn tett innpå utøveren. Slik blir den digitale festivalen ikke et nostalgisk forsøk på å gjenskape konsertsalens magi, men en presentasjon av et nytt innhold for et nytt medium og en ny situasjon, sier Habbestad.

Festivalen strømmes altså ikke som vi har sett mange eksempler på den siste tid, men utøvere leverer innhold til festivalen, så det man vil få se er opptak. Artistene får også sin hyre som om de skulle spilt live.

– Tvunget til å tenke annerledes
Kristine Tjøgersen som er en del av Tøyen Fil og Klafferi (TFK) er både komponist og utøver og har denne tilnærmingen til omdreiningen av festivalen.

– Når det gjelder Only Connect synes jeg det er veldig bra at de gjennomfører på denne måten. Det ville vært veldig synd å avlyse hele festivalen. Er spent på hvordan «konsertene» blir. Vi i TFK har måttet gjøre om på det originale programmet (ingen urfremføringer) og har invitert komponistene til å lage kunstfilmer som passer for internett. Tror det kan bli gøy. Man blir tvunget til å tenke annerledes og det er jo som regel bra, sier Tjøgersen.

Inviterer delegater digitalt
nyMusikk har fått innvilget tilskudd fra Music Norway til å invitere presse- og eksperter til festivalen – de blir nå invitert inn til festivalen via internett, og de har utvidet antallet de inviterer inn enn hva de vanligvis ville gjort.

– Vi hadde jo et særlig fokus på nordiske delegater i år mye grunnet et større nordisk samarbeidsprosjekt. Tilbakemeldingene går på at de er svært glade for at vi snur oss rundt og gjør det digitalt og de ser frem til å oppleve festivalen. Flere vil linke opp til festivalsiden eller enkeltopplevelse under festivalen, sier Tine Tyldum, som er daglig leder i nyMusikk.

Les også: Når live kollapser står mange på bar bakke

Festivalens program består av en rekke videoer hvor du kan oppleve alt fra nye komposisjoner, pusteøvelser, et blodferskt digitalt duo-møte, nyinnspilte musikkvideoer, en kollektiv videodagbok til en intimkonsert i et flygel.

Videoene vil være tilgjengelige på festivalens nettside samt i event på Facebook.

På programmet står: Oslo Sinfonetta med verk av Christian Eggen, Michael Schmid, Christen Meaas Svendsen, Ola Martin Huser-Olsen, Andreas Borregaard & James Black (DK), Aviva Endean (AU), Dafne Vicente-Sandoval (FR), Insub Meta Orchestra (CH), Jen & AM The Destroyers, Lo Kristenson + Tove Bagge + Vilde&Inga (NO/SE), Knut Olaf Sunde, Magda Mayas (DE), Martin Hirsti-Kvam, Mauro Lanza & Olivier Pasquet (IT/FR), My Hellgren (SE), Skogen (SE), Tøyen Fil og Klafferi og Tyler Futrell.

Kommentarer

Relatert innhold


Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Meld deg på vårt nyhetsbrev
ErrorHere