logo

Music Norway er norsk musikkbransjes eksportorganisasjon.

Matoma på vei til USA

Av Matoma på vei til USA Publisert: 28. aug, 2014

Foto/design: Truls Melbye

Som barnepianist fikk han etter en talentkonkurranse spille med Leif Ove Andsnes og Håvard Gimse. Nå vil party-fiksere hyre han til lanseringsfester for Hollywood-stjerner, og Enrique Iglesias har bestilt remix av sin nye singel Bailando.

På kort tid har den 23 år gamle artisten og produsenten Tom Stræte Lagergren fra Trondheim, som opererer under artistnavnet Matoma, bygget seg opp på Soundcloud og YouTube. Ikke mindre enn 10 millioner avspillinger har han oppnådd siden han begynte å legge ut remixer for under et halvt år siden.

Soundcloud
Facebook

Da han begynte å aktivt høre på musikk ble musikken hans eldre bror lyttet til et naturlig valg. I tillegg ble Lagergren introdusert for den klassiske musikken igjennom kulturskolen.

– Den elektroniske musikken ble jeg introdusert til sent på barneskolen da broren min begynte å lytte på artister som Paul van Dyk, Tiesto, Armin van Buuren. Det var skikkelig melodiøst, noe jeg likte. Jeg begynte ikke å produsere elektronisk musikk før på videregående. Før det var det mer ren pianospilling, som Rhapsody in rock av Robert Wells og hip-hop melodier, sier han.

– Ingenting uten fans
I starten hadde ikke Lagergren noen strategi for å bygge oppmerksomhet og fans på nettet.

– Alt bare sa boom da min remix av Want That Old Thing Back tok av. Etter det har jeg valgt at man må like Facebook-siden min for å få laste ned de sangene som jeg har gjort tilgjengelig for nedlastning. Nå når jeg har så mange følgere føler jeg at de fortjener å få oppdateringer fra meg. Jeg er ingenting uten fans som lytter og liker musikken min. Det betyr utrolig mye for meg at andre setter pris på musikken jeg lager, sier han.

– Hvordan fant Enrique Iglesias sine folk frem til deg?

– Hvordan de fant meg vet jeg ikke, men det var en A&R agent knyttet til plateselskapet Enrique gir ut sin musikk på som tok kontakt. Det ble noen mail frem og tilbake før prosessen med å lage sangen startet. I all hovedsak var sangen ferdig på et par dager, men det tok nesten to måneder å få publisert den. Mye papirarbeid…

– Du har fått en del bransjeoppmerksomhet både her hjemme og internasjonalt. Hva er viktig for deg i dine valg av samarbeidspartnere?

– At min frihet til å kunne lage den musikken jeg føler for blir respektert og ivaretatt. Jeg kan ikke lage musikk på kommando, alt flyter liksom ut fra sjelen og ned på tangentene, og den følelsen er verdt mer enn penger. Samtidig er det også utrolig moro at musikkbransjen finner min musikk så interessant at de tar kontakt og vil bli kjent med meg.

Interesserte læremestre
Lagergren er nettopp ferdig med en bachelor på musikkteknisk linje i Trondheim. Dette er noe han mener har vært med på å forbedrede ham på det han nå skal ut i som profesjonell utøver.

– Vi var mange dyktige studenter som delte erfaringer og tips og triks, og jeg fikk fri tilgang til flere 1. klasses studioer med utstyr som jeg bare kunne drømme om å ha hjemme. Lærere som var interessert i all slags musikk, og workshoper med for eksempel studioprodusenter, gjorde at jeg lærte mye. Samtidig brukte jeg utallige timer hjemme i mitt eget lille studio til å utvikle meg, og lære meg hvordan mikse slik at jeg syntes lydbildet ble best mulig.

– Hva inspirerer deg og hvilke norske produsenter og artister kan du tipse oss om å følge med på?

– Naturen inspirerer meg, gode følelser som slipper ut. Vokal som har det lille ekstra, som for eksempel vokalen i Happy Home. Artister som inspirerer meg er så mange. Av norske kan jeg nevne Finnebassen. Han er i en litt annen sjanger, men mestrer den helt perfekt.

Matoma er representert av det amerikanske bookingbyrået APA, som huser storheter som Dolly Parton, Flo Rida og Run DMC. En headlinerturné i Canada og USA blir neste milepæl for Matoma.

– Det blir flere opptredener i Norge den neste måneden. Det kommer ny musikk og jeg arbeider mot å få meg et visum så jeg kan jobbe i USA. Når det er i boks blir det å planlegge en turné i Nord-Amerika med mine samarbeidspartnere i APA. Samtidig jobber de rundt meg for å få til en liten turné i Europa. Jeg ser veldig lyst på det neste halvåret. Min drøm har vært å kunne leve av musikken, og akkurat nå gjør jeg det!

Kommentarer


Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Meld deg på vårt nyhetsbrev
ErrorHere