logo

Music Norway er norsk musikkbransjes eksportorganisasjon.

Postkort fra UK: Flere tiltak fra regjering og bransje

Av Tina Brodal Publisert: 31. mar, 2020

Chris Cooke i Complete Music Update (CMU).

Regjeringen i UK og musikkbransjen selv har igangsatt flere tiltak for å hjelpe musikkbransjen, sier Chris Cooke, journalist, redaktør og med-grunnlegger av CMU Insights i England.

Chris Cooke er bidragsyter til CMU, Complete Music Update, og har blant annet skrevet boken Dissecting the Digital Dollar.

Music Norway inviterte Cooke til Eksportdagen 2019 der han introduserte MMF Fan Data Guide.

– Hva gjøres for øyeblikket på regjeringsnivå i UK for å dempe det økonomiske tapet musikkindustrien står overfor som en følge av COVID-19?

– Det er nå igangsatt forskjellige tiltak fra regjeringen. Disse er ikke spesifikke for musikkbransjen eller den kreative næringen, men vil hjelpe flere musikkselskaper og enkeltpersoner. Tiltakene inkluderer:

  1. Mulighet til å utsette visse moms og personlige skatter.
  2. Tilskudd til å kvalifisere små bedrifter påvirket av COVID-19 nedleggelse – til opp til £ 10.000.
  3. Lån til kvalifiserte SMB-bedrifter påvirket av COVID-19-nedstengningen – til opptil 5 millioner pund.
  4. 100% lettelse på forretningssatser for neste år for varehandel, fritid og hotellsektor (inkluderer også arenaer og platebutikker, men ikke andre eiendommer).
  5. Bedrifter vil kunne kreve penger for å betale ansatte som ikke kan jobbe som et resultat av COVID-19 – regjeringen vil betale 80% av hver persons lønn opp til £ 2500 i måneden.
  6. Selvstendig næringsdrivende vil kunne kreve 80% av sin gjennomsnittlige månedlige inntekt opp til £ 2500 i måneden i tre måneder fra mars til mai, som skal utbetales i juni. Dette gjelder kun de som er registrert som en «selvstendig næringsdrivende» hos skattemyndighetene. Noen selvstendig næringsdrivende betaler seg selv lønn og utbytte gjennom et aksjeselskap, og denne ordningen gjelder ikke dem, noe som kan bli et problem for en viss andel av selvstendig næringsdrivende i musikkbransjen.

Les mer: Endring i lyttervanene på radio og streaming

Cooke forteller at Arts Council England (ACE) har satt opp et nødfond på 160 millioner pund for den kreative sektoren i England. 90 millioner pund vil gå til ACEs nasjonale porteføljeorganisasjoner, 50 millioner pund til andre organisasjoner, og 20 millioner pund til enkeltpersoner.

– Disse pengene er fordelt på nytt fra eksisterende ACE-fond, inkludert midler som støtter grasrot-arenaer.

– Hvordan har musikksektoren reagert på denne situasjonen?

– Tre musikkbransjespesifikke beredskapsfond er satt opp så langt, sier Cooke.

  1. Musicians ‘Union har kunngjort et fond på 1 million pund som tilbyr 200 pund kontantutbetalinger til medlemmer med størst behov.
  2. PRS har kunngjort et fond for medlemmene sine som tilbyr tilskudd på opptil 1000 pund til låtskrivere. Disse låtskriverne må ha vært medlem av PRS i to år og generert minst 500 pund i opphavsrett i denne perioden.
  3. Help Musicians UK har kunngjort et fond på £ 5 millioner som tilbyr tilskudd på opptil 500 pund.

Les mer: Hurtigbehandling av søknader

Midler til artister og låtskrivere
I tillegg til dette sier Cooke at Spotify stiller midler til rådighet for Help Musicians UK og PRS Foundation, og at sistnevnte vil lansere et ekstra fond som vil forsøke å utfylle de allerede etablerte. PPL har sagt at de vil gi donasjoner til eksisterende fond. Han forteller at de fleste av disse midlene fokuserer på artister og låtskrivere, snarere enn de andre som jobber i bransjen.

– Ivors Academy har foreslått at strømmeinntekter som ikke er tildelt blir omdannet til et fond for de som har mest behov. MMF (Music Managers Forum) og FAC (Featured Artists Coalition) har foreslått at større labels og forlag tilbyr artister og låtskrivere helligdag, slik at de får inntekt fra opphavsrett selv om forskudd eller andre kostnader ikke blir krevd inn. Det ser ut til at de vil bli et bransjepress mot disse forslagene.

Også i UK har det oppstått digitale initiativ for å redde bransjen.

– Det er en rekke andre innsamlingsaksjoner, live-streaming og sosiale medier-initiativer for å kjempe for og støtte de som er mest berørt av nedleggelsen, som ledes av enkeltpersoner og/eller musikkselskaper, sier Cooke.

Kommentarer

Relatert innhold


Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Meld deg på vårt nyhetsbrev
ErrorHere