logo

Music Norway er norsk musikkbransjes eksportorganisasjon.

Rekordhøye utenlandsinntekter for TONO

Av Edvard Olai Brekke Værland Publisert: 07. mai, 2019

Cato Strøm, administrerende direktør i TONO.

TONOs utenlandsinntekter økte med 16% til totalt 79,3 millioner i 2018.

2018 var et rekordår for rettighetsorganisasjonen TONO. De totale inntektene økte med 7% til 707,3 millioner kroner, melder organisasjonen selv.

Andelen av inntektene som kom fra utlandet var 79,3 millioner kroner, eller ca 11% av de totale inntektene. TONO melder også om vekst i antall opphavspersoner som mottar avregninger fra utlandet som har økt til 12 484 personer fra 7 588 i 2014.

– Vi tar ikke veksten for gitt. Vi er glade for å forvalte et så attraktivt repertoar, og 2018 var et krevende år, preget ikke bare av det daglige lisensieringsarbeidet, men også krevende forhandlinger, kamp for opphavsretten og ikke minst runder i rettsvesenet for å sikre musikkskaperne inntekter. Vi er godt fornøyde med at vi hadde over 700 millioner kroner i inntekter, og samtidig klarte å holde kostnadene våre på 11,3 prosent, som er historisk lavt, sier Cato Strøm i en pressemelding.

De største utenlandske markedene for TONOs medlemmer i 2018 var:
Sverige: 12, 5 millioner kroner
Tyskland: 12,4 millioner kroner
Danmark: 11 millioner kroner
England: 9,7 millioner kroner
USA: 6,8 millioner kroner

Les mer på TONOs nettsider

Anders Frøen (Foto: Erik Asla)

TONO peker på Anders Frøen som et eksempel på en eksportsuksess i 2018. Han har vært låtskriver, co-låtskriver og produsent på låter som til sammen er streamet flere milliarder ganger, deriblant Alan Walkers «Faded» og Zedd og Alessia Caras «Stay».

– For oss låtskrivere og produsenter som ikke står på en scene, kommer inntektene fra radiospilling, sync og royalties fra Spotify og andre streamingtjenester. Da er vi avhengige av systemer som innhenter inntektene fra både Norge og resten av verden. Det ligger mye jobb og mange timer bak, så det er godt vi har TONO som vår støttespiller og samarbeidspartner slik at vi får noe igjen for alt arbeidet vårt, sier Frøen i pressemeldingen.

TONO er et non-profit samvirkeforetak, stiftet i 1928, som eies og styres av sine medlemmer: Komponister, låtskrivere, tekstforfattere og musikkforlag. 

Kommentarer

Relatert innhold


Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Meld deg på vårt nyhetsbrev
ErrorHere