logo

Music Norway er norsk musikkbransjes eksportorganisasjon.

Rekordomsetning for TONO, mer fra utlandet

Av Carl Kristian Johansen Publisert: 05. jun, 2014

Nærmer seg omsetning for en halv milliard.

TONO omsatte i 2013 for 469 millioner kroner. Det er det høyeste tallet i historien for forvaltningsorganisasjonen for norske komponister, låtskrivere, tekstforfattere og musikkforlag. Online og konsert er driverne i veksten med økning fra 2012 på henholdsvis 47 og 23 prosent, melder TONO.

– Vi er glade og stolte over å kunne legge frem et årsresultat som viser en omsetning som nærmer seg en halv milliard. Det betyr at det repertoar TONO forvalter på vegne av komponister, tekstforfattere og musikkforlag er ettertraktet og verdsatt, og at vi klarer å forvalte vårt samfunnsansvar som tilrettelegger for offentlig bruk av musikk med å innhente og utbetale riktig vederlag for bruken av det, sier administrerende direktør i TONO, Cato Strøm.

Mer fra utlandet
Totalt ble det i 2013 bokført inntekter på 30,2 millioner kroner fra TONOs utenlandske søsterselskaper, opp fra 27,9 millioner i 2012. Som følge av formelle krav fra skattemyndigheter i enkelte land kan inntektsstrømmen variere. Den største summen – 7,1 millioner kroner – kom fra danske KODA, mens 6,4 millioner kom fra svenske STIM og 3,6 millioner fra tyske GEMA.

Størst vekst online
Det sterkeste vekstområdet er internett, melder TONO. Onlineinntektene økte med 47 prosent fra 2012 til 2013, fra 50,4 millioner til 74 millioner kroner. Til sammenlikning var TONOs onlineinntekter i 2008 på 822 000 kroner.

Det er særlig avtalene med Spotify og WiMP som gir de største inntektene, men det er også god vekst i nyere tjenester i markedet, eksempelvis «video on demand»-tjenester, med Netflix som den største, melder TONO.

Konsertinntekter utgjorde det nest størst økende markedsområdet for TONO i 2013, med en vekst på 23 prosent. Veksten har flere årsaker, blant annet en god sommer med godt besøkte festivaler. Megakonserter med store internasjonale stjerner, for eksempel Justin Bieber, ga også store inntekter, ifølge TONO.

Kommentarer


Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Meld deg på vårt nyhetsbrev
ErrorHere