logo

Music Norway er norsk musikkbransjes eksportorganisasjon.

Samisk eksportsatsing

Av Samisk eksportsatsing Publisert: 21. okt, 2015

Elin Kåven, artist og styreleder i Foreningen Samiske Komponister (Foto: Jordi)

Stor delegasjon fra Sapmi til Womex i Budapest.

Verdensmusikkmessen WOMEX finner sted i år i sted i Budapest i Ungarn. Womex starter 21. oktober og varer frem til 25. oktober. Womex er en av de fremste samlingspunktene for tradisjons- og verdensmusikk globalt.

I år har de nordiske landene innledet et samarbeid, som betyr at disse er samlet på ett område, samt at de samarbeider om mottagelsen «Nordic at Noon» fredag 23. oktober.

Samisk musikk skal ut
Blant de 34 personene fra til sammen 16 selskapene som reise til Womex fra Norge, finnes det en delegasjon fra Foreningen Samiske Komponister som teller syv personer.

Dette følger etter et seminar på nylig avholdte Folkelarm i Oslo, der Sametinget inviterte til seansen «Hva skal til for at samisk musikk skal nå ut internasjonalt?».

– Hva er grunnlaget for denne satsningen?

– Samiske Komponister jobber blant annet for at samisk musikk skal nå ut i verden, og vi trenger impulser til hvordan gjøre dette. Vi har sett at flere og flere samiske artister og musikere vil satse på musikk som levevei, og derfor har behovet økt for tilretteleggelse for dette innenfor samisk musikk, sier Elin Kåven, artist, og styrelder i Samiske Komponsiter.

Ifølge Kåven har utviklingen i forhold til hvor åpen man er om samisk identitet vært stor i det siste.

– I musikkperspektiv-sammenheng har tradisjonell joik vært sett i flere riksdekkende kanaler i både Sverige, Finland og Norge. Dette er banebrytende med tanke på at joik har vært forbudt lenge, og det er fortsatt tabu å joike flere steder i Sápmi. Vi kan nevne at reingjeter Jon Henrik Fjellgren vant «Talang Sverige» i fjor. Både Finland og Sverige hadde samiske bidrag i Eurovision. I Norge har vi blant annet hatt Anbjørg Hætta på «The Voice», Truls har lært seg å joike på TV2, og musikkprogram som «Sápmi Sessions» ble vist i alle nordiske land.

Fremme samisk musikk
Det har blitt mer aksept for samisk musikk, og den har blitt mer synlig, mener Kåven.

– Vi ser også at etterspørsel etter samisk musikk er stor, og urfolk generelt i verden har stort fokus. Vi har etniske trender innenfor både fashion og interiør, og musikk er jo også en del av trendbildet. Vi føler at nå er tiden inne for å satse på samisk musikk, og at verden – og ikke minst vi samer selv, er klar for å se mangfoldet vi har innenfor samisk musikk, sier Kåven.

– Hva ønsker Foreningen Samiske Komponister å oppnå på Womex?

– Vi ønsker å dra til Womex for å vise frem samisk musikk, vise at vi er interessert i samarbeid med resten av verden, og være representanter for samisk musikk ved å være tilstede.

Samiske Komponister sitter i utvalg oppnevnt av Sametinget som skal se på organiseringen av musikkfeltet i Sapmi.

– Vi vil se hvordan vi kan på best mulig måte fremme samisk musikk, også gjennom messer som Womex. Vi vil finne ut hvilke muligheter som finnes for samisk musikk, og hvordan gå frem, og hvor bør vi ha vårt fokus. Denne turen blir først og fremst en kartlegging av hva samisk musikkbransje kan bidra med, hvor kan vi finne vår plass, og på hvilken måte bør vi gå frem.

– Vi vil også se på muligheten for et nærmere samarbeid med Music Norway, og hvordan gjøre dette på en god måte, sier Kåven.

Music Norways direktør, Kathrine Synnes Finnskog, vil delta på workshop på Womex med Foreningen Samiske Komponister. Temaet er «Hvordan få samisk musikk ut i verden».

Synnes Finnskog vil også delta på et åpent nettverksmøte med de internasjonale eksportkontorene på Womex. Prosjektleder på Womex for Music Norway er Aslak Oppebøen.

Kommentarer

Relatert innhold


Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Meld deg på vårt nyhetsbrev
ErrorHere