Låtskriver Elsbeth Rehder på Song China på Rena. (Foto: Torgeir Ryssevik)
Av Carl Kristian Johansen Publisert: 25. nov, 2020
Låtskriver Elsbeth Rehder på Song China på Rena. (Foto: Torgeir Ryssevik)
20 låtskrivere skal lage 100 sanger på 20 dager.
Song China Camp Season 1 heter låtskrivercampen som finner sted i studioene til The Woods på Rena. Det var ikke i utgangspunktet meningen å arrangere camp som strekker seg over fire uker i november, men på grunn av verdenssituasjonen er antall deltakere som er til stede samtidig og nærkontakter kraftig redusert.
Song China Camp Season 1 skjer i samarbeid med det sør-koreanske forlaget Jam Factory, som er en del av Alliance Music Group.
– Nå er vi over tre uker inn i campen og har levert over 80 låter så langt, i en mengde forskjellige sjangere fra house, til rock og grandiose ballader, sier Carl-Henrik Wahl i The Woods.
Les også: Søk om arrangørtilskudd innen 1. desember
Fra k-pop til det kinesiske markedet
Song China-prosjektet har røtter fra 2019 da Music Norway ga tilskudd til låtskrivercampen Out of the Woods K-POP.
– På denne campen hadde vi en representant til stede fra Jam Factory. Han har vi holdt kontakt med siden, og levert materiale jevnlig til. Ting har endret seg kraftig i Kina de siste to til fem årene med tanke på både infrastruktur og musikkbransje, og etterspørselen etter vestlige toplines har eksplodert i hele Sørøst-Asia, sier Wahl.
– Jam Factory har spesialisert seg på å levere «song-starters», som er en sang som delvis oversettes og bearbeides av asiatiske toplinere for å passe språket og vokalene til de aktuelle artistene. Alliance Music Group jobber tett med Tencent som er et av verdens største teknologi- og underholdningsselskaper, og veien er kort til store artister og store kvanta med låter, fortsetter Wahl.
Se også:
Søk mer innsikt om musikkbransjen i Kina med Music Norways veileder Wen Wen HER
Se Music Norways veikart til det kinesiske markedet HER
Fysiske møter i korona-tider
Mya av aktiviteteten i musikkbransjen er flyttet inn i den digitale sfæren etter pandemien, men denne låtskrivercampen ser viktighetene av fysiske møter i studio.
– Selv om vi tar smittevern på alvor så ser vi også behovet for å samhandle med andre mennesker. I digitale sessions tar man seg aldri tid til å faktisk snakke noe særlig med den andre parten.
– Vi ønsker å bli kjent med alle deltakere og gi de et kreativt miljø hvor de kan utfolde seg og ikke tenke på noe annet enn å skape. Det handler også om hvilken fart ting må leveres i. Hvert team har ni timer på seg til å levere inn to låter, og da har man ikke tid til dårlige internett-tilkoblinger eller andre tekniske utfordringer, sier Wahl.
Les også: Ut av komfortsonen med Master-programmet
Strukturen på campen er at teamene er på to og to eller tre og tre, og når man har blitt enige om sound, går produsenten i gang med å lage track mens toplinerne tar seg av melodier og i mange tilfeller tracker egen vokal. I de tilfeller man føler man trenger lengre tid, så er det også greit om det leveres én låt, for det er bedre med én bra låt enn to som ikke holder standarden, forteller Wahl.
– Det er harde dager og tøffe deadlines. De involverte låtskriverne skriver så mye de ønsker selv. Er man sliten en dag eller må i karantene så har vi fleksibilitet i gruppene og systemer som sørger for at man blir fritatt fra campen i perioden. Helgene har vi brukt på fjellturer og obligatorisk opphold utenfor studio. Vi har låtskrivere som ser ut til å bli med på så mange som 40 låter i løpet av november. Man skulle tro at låtskriverne fikk nok etter fem dager med skriving, men i helgen arrangerer de også sessions på eget initiativ og jam-aften, forteller Wahl.
The Woods og Jam Factory planlegger å sette opp flere slike camper i fremtiden, og målsetningen er å sette opp en stor kanal fra Nord-Europa til Kina med toplines i fremtiden.
Disse deltar på Song China-campen på Rena:
Torgeir Ryssevik, Ola Frøyen, Jonas Holteberg Jensen, Lasse Nymann, Elsa Søllesvik, Martin Lindhjem, Sindre Timberlid Jenssen, Elsbeth Rehder, Carl-Henrik Wahl, Christine Ekeberg, Robb Whiteman, Amie Pendarves, Caroline Hartung, Mari Cray, Bjørn Olav Edvardsen, Martine Rønning, Rafael Garrubo, Kristian Lund, Conan MacDermott.
Kommentarer