logo

Music Norway er norsk musikkbransjes eksportorganisasjon.

Starter ny nordisk distribusjonsenhet

Av Carl Kristian Johansen Publisert: 19. nov, 2019

Sammen med det amerikanske selskapet Secretly Group starter folk med bakgrunn fra Phonofile en ny distribusjonsenhet.

Samarbeidet får navnet Secretly Noord. Brandet eies av Secretly Group, og skal drives av NoordRights.

Secretly Distribution, som har eksistert siden 1996, er en del av Secretly Group, som også består av plateselskapene Dead Oceans, Jagjaguwar, Secretly Canadian, og Secretly Publishing.

Erik Brataas og Trond Tornes, som begge var med å bygge opp den digitale distributøren Phonofile i Norge og Norden før selskapet ble solgt til Sony Music-eide The Orchard, er blant grunnleggerne og medeierne i NoordRights.

Les også: Veikart til USA

– Dette er en aldri så liten julebakst av et kinder-egg for oss. NoordRights får et ferdig og klart oppsett for distribusjon ut i USA, Europa og Asia, og NoordRights kan gi Secretly et solid utgangspunkt i Norden. I tillegg får NoordRights en langsiktig eier med finansielle muskler og en klar indie-agenda, sier Trond Tornes, som er CEO i NoordRights.

Secretly Noord er satt opp for å gjøre distribusjon, rådgivning og marketing i det nordiske markedet. NoordRights bygger også teknologi for rettighets-administrasjon for Secretly Group, og kommer til å lansere flere samarbeidspartnere etter hvert.

– For NoordRights ligger fokuset på å utvikle verktøy for alle typer rettigheter på indie-siden, sier Tornes.

Langsiktige ambisjoner
Secretly Distribution går inn med en med en eierandel på 10% i Secretly Noord, mens majoriteten av eierskapet i Secretly Noord ligger hos NoordRights.

– Hvilke målsetninger går Secretly Group inn i dette nye selskapet med?

– Det har vært Secretly Distributions konstante fokus å gjøre musikkmarkedet tilgjengelig for små og mellomstore kvalitetsorienterte selskaper, ettersom både vitaliteten og mangfoldet er avhengig av bidrag fra bedrifter av denne størrelsen.  Vårt partnerskap med NoordRights er et annet viktig steg i retning av å øke kapasiteten i denne forbindelsen, og det bidrar til å etablere en uavhengig markedsvei i Norden som er fremtidsrettet. Vi ser frem til et langsiktig samarbeid med teamet som tidligere har brakt noen av Nordens viktigste labels og artister til resten av verden, sier Darius Van Arman, Co-CEO i Secretly Distribution.

Les også: Åpent Hus – US Open torsdag

– Secretly har en klar indie-agenda. Nå ser de et åpent marked for indie-distribusjon i Norden, etter at indie-distributørene ble kjøpt av majorselskaper. Ut over dette tror vi at de vil ha mye å tilføre som eier av Secretly Noord, også på de andre feltene NoordRights skal bygge verktøy for, sier Tornes.

– Hva kan Secrety Noord tilby norske selskaper i det amerikanske markedet?

– Gitt match med markedet, relevant kvalitet og relevante ressurser til marketing, kan norske selskaper oppleve å få internasjonal salgsstøtte der førsteleddet i Norden har inngående kjennskap til indie-musikken herfra. Pitcher vil for eksempel kunne bli skrevet av Secretly Noord og tilpasset internasjonale markeder gjennom systemet, sier Tornes.

Tar med seg lærdom fra Phonofile
Fra Phonofile-perioden tar Tornes med seg erfaringen at norsk indie-musikk som kvalitetsprodukt hadde appell i utlandet.

– Så lenge vi kunne sette musikken inn i relevant kontekst, planlegge langsiktig, drive aktiv markedsføring med tydelig allokerte ressurser kunne vi få resultater.

– Vi klarte også å sette opp rammene for en internasjonal organisasjon med relativt enkle midler. I tillegg klarte vi med beskjedne ressurser å treffe gang på gang med å utvikle relevante teknologiske verktøy for å møte de norske plateselskapenes nye digitale utfordringer. Med-grunnlegger av NoordRights, Trond Stian Evensen Førde har erfaring fra dette feltet som er gull verdt. Til slutt vil jeg også nevne noe som vi i tidligere jobb begynte å se konturene av, nemlig mulighetene for felles analyse for små og middels store indie-selskaper, der markedsdata kunne leses fra en felles, delt plattform, sier Tornes.

Secretly Noord vil være operative fra desember.

Pernille Dragsten Holden og Jarle Savio, begge med Phonofile-fortid, er også med i det nystartede selskapet, det samme er Daggan Stamenkovic og Torny Gottberg som representerte Phonofile i Sverige og har vært med på å grunnlegge NoordRights.

Kommentarer

Relatert innhold


Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Meld deg på vårt nyhetsbrev
ErrorHere