logo

Music Norway er norsk musikkbransjes eksportorganisasjon.

Sterkest vekst i Norge og Danmark

Av Sterkest vekst i Norge og Danmark Publisert: 27. apr, 2015

Nico & Vinz-eventyret startet for alvor i 2013, da under navnet Envy.

Norge og Danmark hadde prosentvis høyere omsetningsvekst enn Sverige i 2013, ifølge Musikk i tall.

Rapporten Musikk i tall, som presenteres på Riksscenen førstkommende onsdag, tar for seg en sammenligning mellom de tre nordiske landene som har laget noenlunde tilsvarende statistikker. På eksportfronten leder Sverige fortsatt an, men fra 2012 til 2013 har både Norge og Danmark hatt høyere prosentvis vekst ifølge rapporten.

Sammenligningsgrunnlaget er rapportene «Musikbranschen i siffror – Statistik för 2013» (Sverige) og «Præsentation af Dansk Musikstatistik 2013» (Danmark). Den danske rapporten er noe mer omfattende enn de to andre.

For å ta totalomsetningen både nasjonalt og internasjonalt først:

Norge – 3701 MNOK
Danmark – 4613 MNOK
Sverige – 6762 MNOK

Skiller man ut eksportomsetningen, får vi følgende resultat:
Norge – 285 MNOK (8% av totalen)
Danmark – 306 MNOK (7% av totalen)
Sverige – 1082 MNOK (16% av totalen)

Eksportandelen er i alle tre land identisk med fjorårets rapport, og Sverige holder fortsatt stand med rundt dobbelt så stor eksportandel som Norge og Danmark. Det som imidlertid skiller landene fra i fjor er totalveksten:

Totalvekst:
Norge +18%
Danmark +18%
Sverige +10%

Som vi ser, vokser totalen, og dermed også eksporten, med 18 % i Norge og Danmark, mens Sverige har en vekst på 10 prosent.

Konsertvirksomhet største driver
Definisjonen av den norske og den svenske musikkstatistikken er tilnærmet lik og gir derfor grunnlag for god sammenligning. Konsertvirksomheten er det største omsetningsområdet i begge landene, og opplever også den største veksten, med henholdsvis 27 prosent (Norge) og 13 prosent (Sverige). Øvrig omsetningsvekst fra 2012 til 2013 er som følger:

Rettigheter:
Norge  +11%
Sverige +6%

Innspilt musikk:
Norge +9%
Sverige + 7%

Omsetning per innbygger:
Danmark: 819 NOK
Norge: 725 NOK
Sverige: 701 NOK

Omsetningen per innbygger er noe høyere for den danske musikkbransjen enn for den norske og den svenske musikkbransjen. Dette kan til dels skyldes at den danske statistikken inneholder flere inntektskilder som det ikke har vært mulig å skille ut.

Konsertomsetningen er litt større i Norge (NOK 381 per innbygger) enn i Sverige (NOK 355 per innbygger), mens Sverige leder an innen rettigheter (192 NOK i Sverige og 179 NOK i Norge).

Kommentarer

Relatert innhold


Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Meld deg på vårt nyhetsbrev
ErrorHere