logo

Music Norway er norsk musikkbransjes eksportorganisasjon.

Strykeorkesteret 1B1 til National Sawdust i New York

Av Strykeorkesteret 1B1 til National Sawdust i New York Publisert: 04. mai, 2016

1B1 i New York (Foto: 1B1/Peter Adamik)

1B1 gjester National Sawdust for andre gang på kort tid.

Det Stavanger-baserte orkesteret 1B1 gjester spillestedet National Sawdust i Brooklyn, New York fra fra 4. – 14 mai. Blant musikerne 1B1 har med seg på scenen finner man den meritterte østerrikske fiolinisten Benjamin Schmid, Wilco-trommeslageren Glenn Kotche, New York-perkusjonisten Damien Bassmann og multi-instrumentalisten Stian Carstensen, bl.a. kjent fra Farmers Market.

Les også om forrige gang 1B1 var i New York i november 2015. 

Orkesteret skal fremføre flere verker skrevet for anledningen. Etter konsertene på National Sawdust gjester ensembelet også en serie konserter i historiske Church of Trinity Wall Street. Konsertserien er en del av en større satsning på 1B1 fra National Sawdust, med flere minifestivaler i årene som kommer.

– Det er ikke så ofte klassiske, norske musikere får denne typen mulighet til å eksponere seg for et bredere publikum, og det er en mulighet vi griper med stor takknemlighet og begeistring. Det er også ekstra gøy å kunne få presentere flere av flere av våre norske og europeiske favorittmusikerne på scenen med oss, sier kunstnerisk leder Jan Bjøranger.

Ringvirkninger
1B1 var Talent Norges første satsing. Music Norway er også inne og har gitt tilskudd til 1B1s opphold på National Sawdust gjennom reisetilskuddsordningen.

– National Sawdust i New York er et meget interessant spillested som 1B1 har satt på dagsorden her hjemme med sine opphold der. Talent Norge, Generalkonsultatet i New York og Music Norway ser at National Sawdust har potensial til å fungere som en døråpner inn til New York og det amerikanske kunstmusikkfeltet. Music Norway bidrar for øke mulighetene til at 1B1s opphold kan få ringvirkninger i form av flere spillejobber, økte egeninntekter og økt oppmerksomhet for sitt prosjekt i media, sier prosjektleder Einar Idsøe Eidsvåg i Music Norway.

1B1 vant i fjor Spellemannsprisen for albumet Holmberg Variations gitt ut på plateselskapet Simax.

Sjangeroverskridende scene
Sigrid Traasdahl er tilknyttet Universitetet i Oslo og forsker på publikumsutvikling ved National Sawdust. Traasdahl har tidligere vært praktikant i Music Norway og på Generalkonsulatet i New York.

– Hva er det som gjør National Sawdust unikt?

– National Sawdust tiltrekker seg et ungt publikum i 20-30-årene, mange bosatt i Brooklyn, som kanskje ikke drar til Carnegie Hall på Manhattan for å dra på konserter. National Sawdust er sjangeroverskridende, og presenterer alt fra jazz, samtidsmusikk, alternativ pop og rock, opera og elektronisk musikk. Målet er å være et sted hvor publikum kan oppdage musikk og unike musikalske samarbeid, i tillegg til å være en inkubator for unge komponister og musikere, sier Traasdahl.

– Arkitekturen og designet er også noe som gjør National Sawdust unikt. Ikke bare for musikerne som spiller konserter her, men for oppmerksomheten det har fått i media. Hele denne pakken har ført til at Wired Magazine har skrevet «This Music Hall is Pretty Much Star Wars Meets Bach», at Brooklyn Magazine lister National Sawdust som et av de beste spillestedene i Brooklyn, og at Vulture Magazine har skrevet «Can This Start-up With Cellos Shake Up Classical Music’s Business-As-Usual?», sier Traasdahl.

Talent Norge AS ble stiftet 21. januar 2015 av Sparebankstiftelsen DNB, Stiftelsen Cultiva og Staten v/Kulturdepartementet, med formål om å bidra til talentutvikling på høyt nivå innen kunst og kultur.

Kommentarer

Relatert innhold


Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Meld deg på vårt nyhetsbrev
ErrorHere