logo

Music Norway er norsk musikkbransjes eksportorganisasjon.

Svensk musikkeksport øker i 2013

Av Svensk musikkeksport øker i 2013 Publisert: 26. nov, 2014

Den svenske musikkbransjen genererte eksportinntekter til Sverige til en verdi av 1,2 milliarder svenske kroner i 2013.

Musikbranchen i siffror – statistikk för 2013 ble publisert denne uken. Det er fjerde året på rad at organisasjonen Musiksverige har laget en statistikk som beskriver musikkbransjens økonomiske utvikling.

Sterkere vekst enn BNP
Rapporten viser at omsetningen har økt med 25 %, eller 1,5 milliarder kroner, i perioden 2010 til 2013.

I rapporten heter det at den svenske «musikkbransjens prosentuelle inntektsvekst hvert av de fire årene har vært mye sterkere enn den prosentuelle veksten for Sveriges BNP sett over tidsperioden 2011-2013».

– Sammenligningen med BNP for øvrig og annen type næring og kan være et signal på hva slags type næring man skal satse på i fremtiden også i Norge, sier Kathrine Synnes Finnskog, direktør i Music Norway.

Faksimile fra Musikbranchen i siffror

Den svenske musikkbransjens inntekter i Sverige og fra utlandet gikk opp til 7,6 milliarder svenske kroner i 2013. Det er 9,6 % opp fra 2012. Sveriges prosentuelle vekst i BNP i samme periode er 1,6 %, ifølge rapporten.

Eksport samme andel av total omsetning som før
Eksportinntektene til Sverige i 2013 var på 1,2 milliarder svenske kroner. Rapporten sporer omtrent halvparten av eksportinntektene til opphavsrettslige inntekter til rettighetshavere som artister, musikere, komponister, tekstforfattere, musikkforlag og plateselskaper.

Eksportandelen av den totale omsetningen er på 16 %, som er det samme som foregående år.

Den svenske rapporten inneholder en kort sammenligning med norske og danske statistikker.

– Jeg ser poenget med å lese tall over tid og det er motiverende og fint at vi er i gang med statistikkarbeidet i Norge også. Vi er spent på våre neste tall som blir presentert i 2015, sier Synnes Finnskog.

Les om den norske rapporten Musikk i tall for 2012

– Norge har kommet mer på den internasjonale radaren så vi er spent på eksportinntektene i den neste norske rapporten. Den norske musikkindustrien blir gjerne sammenlignet med Sverige og hvis ambisjonsnivået er å nærme oss svenske tall så er de de svenske tallene motiverende for norsk musikkindustri, og for Music Norway. Det er noe å strekke seg etter, sier Music Norways direktør.

Les Eksportbloggen Bakpå i 2012, lysere fremtid

Opphavsrett største område
Rapporten har beregnet at eksportverdien av innspilt musikk, som beregnes ut fra lisensinntekter fra utlandet til svenske plateselskaper, var nærmere 250 millioner kroner.

Den konsertrelaterte eksporten har med hjelp av bearbeidinger fra Statistiska Centralbyrån og øvrig bransjedata estimert til å vært verdt 307 millioner svenske kroner i 2013.

Den opphavsrettslige eksporten gikk opp omkring 9% genererte ytterligere 55 millioner kroner mot foregående år og var verdt 643 millioner kroner i 2013.

Kommentarer

Relatert innhold


Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Meld deg på vårt nyhetsbrev
ErrorHere