logo

Music Norway er norsk musikkbransjes eksportorganisasjon.

Veiledning om angstlindring og selvisolasjon

Av Tina Brodal Publisert: 07. apr, 2020

Tamsin Embleton er psykoterapeut og har ti års arbeidserfaring fra musikkbransjen.

Psykoterapeut Tamsin Embleton har utviklet en guide for å hjelpe oss gjennom den surrealistiske tiden vi befinner oss i.

Embleton er tidligere artistmanager og booker fra UK med ti års arbeidserfaring fra musikkbransjen. Hun er grunnleggeren av Music Industry Therapists and Coaches (MITC) og har spesialisert seg i å jobbe med musikere og fagfolk innen bransjen. Guiden «Anxiety Relief & Self-Isolation» er en selvhjelpsveiledning for artister og aktører i bransjen som skal hjelpe til med å navigere i denne usikre tiden, for å håndtere de vanskelige følelsene som oppstår på best mulig måte.

– Usikkerhet, mangel på kontroll og følelse av adskilthet fra sine kjære kan være veldig belastende og vanskelig å håndtere. Så er det en rekke bekymringer som oppstår; helseangst, dødsangst, økonomisk angst, usikkerhet rundt jobb og begrenset tilgjengelighet på strategier vi vanligvis tar i bruk for å håndtere disse opplevelsene, sier Embleton om noen av følgene som oppstår av den spesielle situasjonen vi befinner oss i nå.

Les mer: – Vi sitter kun igjen med utgifter

Uforutsigbarheten øker
På kort tid har livet til de aller fleste blitt på hodet. For mange bransjeaktører både i Norge og internasjonalt har hverdagen blitt svært uklar og endret seg drastisk. I guiden har man samlet sammen tips om hvordan man kan isolere deg på en sunn måte i forhold til å strukturere dagen, kommunisere, vurdere stress rundt relasjoner, trening og ernæring, i tillegg til et avsnitt om hvordan man kan støtte engstelige barn.

– Uforutsigbarheten og ustabiliteten i musikkbransjen har alltid vært der, men aldri i like stor grad som dette … Jeg tror at det for mange fremhever skjørheten av det å ha en karriere i musikkbransjen. For de som jobber i live-sektoren blir inntekten hardt påvirket – det rammer mange artister og crew-medlemmer (som ofte er frilansere), sier Embleton.

Les guiden her.

Mestringsfølelsen forsvinner
Noe av det Embleton nevner som en ekstra utfordring og bekymring for mange i live-bransjen er det å ikke kunne opprettholde momentum, eller skuffelse over hardt arbeid som nå har vært forgjeves. Artister og crew får også mye psykisk igjen for å turnere – det er veldig bekreftende å se det harde arbeidet man har gjort bli gjengjeldt ved å dele denne kollektive gleden på en konsert.

– Plutselig er tilgangen til mestringsfølelsen man oppnår under en konsert tatt fra en. Hvis du har knyttet hele din egenverdi til jobben din og den plutselig er lagt på is, eller det klimakset du får fra en konsert er din viktigste kilde til å føle deg bra – da kommer det til å bli vanskelig, sier Embleton.

Les mer: Postkort fra UK: – Inntektstap på rundt 13.9 millioner pund

– Det kan være vanskelig og ubehagelig å gå fra en «gjørende» tilstand til en «værende» tilstand, spesielt for arbeidsnarkomaner blant oss som er vant til å stadig presse fremover, ofte som en måte å unngå vanskelige underliggende følelser. Det kan være vanskelig å bremse ned og seg ta tid til å reflektere over hva som skjer med deg, sier hun.

Følelser av angst kan forsterkes
I tillegg til dette sier Embleton at mange opplever et internt (eller eksternt) press for å skape noe, eller få en følelse av mestring ved å skrive musikk eller prestere gjennom arbeid. Hun påpeker at under en krise kan følelser av angst og ubehag forsterkes, noe som betyr at fokuset og lekenheten som er nødvendig for å skape noe, kan være vanskeligere å oppnå.

– Noen artistklienter opplever at dette føles som at alle må kjempe i den samme stormen (men i forskjellige båter). De som er vant til å leve et roligere liv kan tilpasse seg situasjonen lettere enn de som har et mer aktivt sosialt liv.

Les mer: – Uvissheten er hovedproblemet

Embleton utviklet guiden som følge av at samfunnet var på vei mot en «lock down», og at hun visste at mange kunder og venner av henne ville finne dette svært vanskelig. Guiden leder blant annet leseren gjennom hva angst er og hvordan man kan redusere den. Den gir opplæring i hvordan man skal føle deg tryggere i kroppen sin, hvordan man kan redusere panikkanfall, og hvordan man takler negative eller begrensende tankemønstre.

– Når ting går rett vest, blir noen mer internt fokusert, mens andre blir mer eksternt fokusert. Jeg har en tendens til å fokusere mer på det eksterne og i større grad koble meg til mennesker, så dette var min måte å gjøre det på – å kunne bruke den kunnskapen jeg hadde tilegnet meg gjennom klientarbeidet mitt for å støtte mennesker, sier Embleton.

Allierte seg med bransjeaktører
I forbindelse med guiden var Embleton i kontakt med Mike Exeter (produsent for Black Sabbath, Judas Priest, Cradle of Filth) og snakket med han om hvor tøff isolasjonen av å jobbe i studio kunne være. Hun allierte seg også med Marcus Blacker fra Chapter 24 Records som er pusteteknikk-coach, Emmaline Rasmussen fra Sound Nutrition og Helen Buffet fra Technogym.

– De tilbød meg gratis innsikt og samlet sammen kunnskapen og erfaringene sine, slik at vi kunne kombinere spesialistområdene våre og lage en guide for å minske angst og hjelpe gjennom selvisolasjon, sier Embleton.

Les mer: – Når live kollapser står mange på bar bakke

Det viktigste tipset hun kan gi fra guiden er å ta et dypdykk i seg selv og reflektere over hva som skjer i sin egen kropp. Det er få ting som er innenfor vår kontroll i disse dager, men Embleton mener man selv kan forsøke å styre hvordan man reagerer på situasjonen og hvordan man tar vare på deg selv.

– Husk at dette ikke varer evig. Vi er inne i det akkurat nå, men for hver dag som går, nærmer vi oss enden på situasjonen. Feire de små gjennombruddene i hverdagen og fokuser på de tingene som er innenfor din kontroll. Jobb med å få på plass ting til fremtiden din for å bygge mer sikkerhet, eller å identifisere hvilke ferdigheter som er overførbare og lage en back up-plan.

Økt skjermtid kan tappe oss for energi
Embleton påpeker at å ha sosial kontakt utelukkende gjennom skjermer kan være forvirrende for sinnet – det gir en illusjon av fysisk nærhet samtidig som kroppene våre registrerer et fravær. Dette kan tappe oss for energi etter hvert.

– Desto mer tid du bruker på å sitte foran en skjerm, jo ​​mindre tid bruker du på å bevege kroppen din, så dette vil påvirke energinivået ditt, noe som kan føre til at du føler deg mer slapp og i et dårligere humør.

Les mer: Made Management: Rigget for å klare overgangen

Det er også noen psykiske helsekonsekvenser av en mer stillesittende livsstil. Det blå lyset som sendes ut fra skjermer kan forstyrre døgnrytmen i kroppen, noe som gjør det vanskeligere å sovne hvis du sitter foran skjermen til sent på kvelden. Embleton anbefaler å sett av 90 minutter før sengetid der du ikke bruker skjermer, og begynn å la kroppen og hjernen roe seg og forberede seg på søvn.

– Det er veldig viktig å opprettholde kontakt med mennesker, men tenk igjennom hvem som virkelig forstår seg på deg og hvordan du på best mulig måte vil kommunisere. Når ting begynner å roe seg ned vil du se at du ikke alltid trenger å være «på».

Kommentarer

Relatert innhold


Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Meld deg på vårt nyhetsbrev
ErrorHere