Per i dag er det ingen dedikerte PR-byråer innen musikkfeltet i Kina, så også her er beste løsning å gå igjennom lokale promotører, ettersom vedkommende sannsynligvis har gode forbindelser til mediene. Du kan også selv kontakte mediene direkte.
Mediene i Kina er i stor grad konsentrert i Beijing, men regionale medier er også viktig for regionale prosjekter. De største nyhetene vil som regel gå ut fra Beijing, da nyhetene herfra har størst nedslagsfelt ettersom de fleste av Kinas befolkning er tilknyttet Beijing på ett eller annen vis. Sosiale medier spiller en ekstremt viktig rolle i promotering av musikk. Alle nasjonale medier har sitt hovedkvarter i hovedstaden. Det fragmenterte medielandskapet er i konstant forandring, og er dominert av fusjoner og oppkjøp, særlig mediene på nett.
Forfatteren Xu Zishuo er også redaktør for ChinaMusicBusiness, , en medieplattform hvis mål er å dekke de siste trendene innen musikkindustrien innenlands og utenlands. I et intervju påpeker han følgende;
– Digitalt forbruk er fremtiden for den kinesiske musikkindustrien. Dette er i utgangspunktet hovedkanalen for forbrukere mellom 16 og 34 år som lytter til utenlandsk musikk. Disse unge menneskene hører hovedsakelig på musikk, særlig amerikansk og koreansk pop, gjennom kinesiske strømmetjenester som QQ Music, Netease Music og Xiami Music. En er nødt til å innrømme at strømmetjenester er langt mer populært enn CDer, men det å få en fortjeneste ut av det er enda et stort problem. For å være ærlig, så faller populariteten av radio, TV og CD raskt I det kinesiske musikkmarkedet, mens populariteten av strømmetjenestene vokser raskt.
Angående radio:
– Sammenliknet med amerikanerne, er kineserne egentlig ikke så glade i å høre på radio. Men det gleder oss å se at noen av de tradisjonelle radiostasjonene som BPBC (Beijing People´s Broadcasting Corporation) adopterer strømmetjenestenes modeller for å trekke flere unge lyttere. Om du ønsker å vite mer om online radiostasjoner i Kina, vil jeg anbefale Douban Radio, en populær strømmetjeneste i Kina som etablerer en plattform for musikere og deres fans.
En annen voksende trend finner vi i markedet for konsertstrømming. Så å si hver eneste videoplattform i Kina har gått inn i dette markedet, inkludert alt fra spill-kringkastningstjenester (Douyu, Longzhu), til konvensjonelle plateselskaper (Modern Sky Entertainment), til nyoppstartede selskaper (Panda TV).
Det ser imidlertid ut til at tallene for online streams er noe overdrevet; mens Modern Sky rapporterer om at 600.000 mennesker deltok på deres festival og 18 millioner strømmet konsertene på nettet, skryter festivalen Xiangyang på seg å ha 10 ganger så mange online seere, men rapporterer kun om 10 millioner seere. Som regel i Kina bør en møte disse tallene med skepsis.
La oss allikevel se på noen andre tall:
Online:
Ifølge CNNIC bruker 632 millioner kinesere 25 timer på nettet i uka (tall fra juni 2014). Med 74% er musikk-konsum den fjerde mest populære online-aktiviteten etter å bruke en søkemotor (79%), nyheter på nett (80%) og bruk av tjenester for å sende hurtige meldinger (86%). Total internet-dekning i Kina er 46.9% ifølge CNNIC. I 2013 brukte 500 millioner mennesker mobilenheter til å koble seg på nett. Et estimat gjort av iResearch anslår at dette tallet vil øke til 750 millioner innen 2017. Ved slutten av 2014 er det om lag 33 millioner IPTV abonnenter i Kina.
Med disse tallene er det nærmest unødvendig å understreke at det å etablere seg på den kinesiske nettplattformen er en viktig faktor i å oppnå suksess. Dette innebærer i første omgang å komme seg over den store brannmuren, som utenom språket er den største barrieren mellom Kinas cyberspace og resten av verden. Facebook, Twitter, YouTube, Vimeo og Instagram er kun tilgjengelig med en VPN i Kina. Det er derfor sterkt anbefalt å skaffe seg en profil på de kinesiske versjonene av disse tjenestene.
For video er dette de viktigste tjenestene i Kina:
– Yinyue Tai
– Tencent Video
– Youku/ Tudou (nylig kjøpt opp av Alibaba)
– Baidu’s iQiyi
– Sohu Video
– Ku6
– LeTV
Som Matthew Daniels fra den digitale distributøren R2G understreker, er det også begrensede muligheter for inntjening;
– Selv om disse tjenestene har lisensiert et stort kvantum av langformat videoinnhold som TV-serier og filmer, henger de fortsatt etter når det gjelder lisensiering av musikkvideoer og å utbetale rimelige vederlag. Selv om musikkvideoer for de fleste av dem, med unntak av Yinyue Tai, Tencent Video og Youku/Tudou, kun utgjør en liten prosentandel av det totale innholdet, må distributører, labeler og forleggere allikevel forhandle med dem i forhold til forskuddsbetaling, ettersom de ofte benytter disse musikkvideoene uten lisensiering i forkant. Youku/Tudou distribuerer mange musikkvideoer, men nekter å betale labelsene for dem, og fjerner ganske enkelt musikkvideoene når de blir bedt om å dele av inntektene. Yinyue Tai, en av kinas største musikkvideo-sider, står for tiden ovenfor problemer med å betale lisensavgift til rettighetsinnehaverne – dette er en situasjon som skal overvåkes».
Sosiale nettverk som Weibo (den kinesiske versjonen av Twitter) og Douban (kan sammenliknes med Myspace) er gode promoteringskanaler, og det anbefales at artisten oppretter profiler her. Det er også verdt å merke seg at du nærmest er avhengig av messaging appen WeChat for å gjøre noen som helst form for business i Kina.
– WeCHat er sannsynligvis den mest effektive appen av dette slaget for tiden, men det er allikevel lurt å beholde brukere på Douban, Xiami, Weibo og Yinyuetai. Wibo har blitt ganske kommersiell, men er gratis, understreker Abram Deyo.
Plattformen for sosiale medier er i konstant endring, så det blir interessant å følge med på fremtidig utvikling. Eksempelvis ble Sina Wibo, som startet opp i 2009, først kjent for det kinesiske folk i 2011, da de nådde 250 millioner brukere. Selv om de i dag har over 500 millioner brukere, har skiftet fra desktop/laptop til håndholdte enheter de senere årene gitt Tencent et forsprang på sin konkurrent og deres mobilchat-app WeChat. WeChat kan best beskrives som WhatsApp på steroider, med 549 millioner aktive brukere månedlige per mai 2015, med en økning på 39% årlig. Selskapet Tencent er også oppfinner av China QQs ICQ som i dag benyttes av 832 millioner brukere, men brukertallene går langsomt ned.
Selv om de fleste internasjonale motemagasinene finnes i en kinesisk versjon (les: Cosmopolitan, Vogue, Elle, Esquire osv.), finnes de fleste musikkmagasiner kun på nett, ettersom de fysiske musikkmagasinene nærmest har forsvunnet.
Slike kinesiskspråklige musikkmagasiner på nett inkluderer Vice/Noisey, Eardrums Music og Woozey.cn.
Deres rekkevidde er forholdsvis begrenset, i likhet med engelske medieblogger og magasiner som TimeOut, Cityweekend, That`s BJ/That`s SH, The Beijinger, Smartshanghai, osv. Likevel utgjør de til sammen en forskjell. De distribuerer også alle sitt innhold via sosiale medier.
Den nasjonale søkemotoren Baidu er Kinas største med en markedsandel på rundt 60%.
TV
Ettersom man gjennom TV-en kan nå et bredt publikum, er dette et svært viktig medium i Kina, men er som regel utenfor rekkevidde for mindre eller mellomstore vestlige band og artister. I Kina finnes det TV-stasjoner på nasjonalt-, provinsielt-, kommunalt- og distriktsnivå. China Central Television (CCTV), China Radio International (CRI) og China National Radio (CNR) er de tre store mediekonsernene som er direkte kontrollert av staten via sitt kontrollorgan, «State Administration of Press, Publication, Radio, Film and Television of the People’s Republic of China” – en sammenslåing av the State Administration of Radio, Film and Television (SARFT) og the General Administration of Press and Publication (GAPP) som resulterte i den svært mektige organisasjonen kjent som SAPPRFT.
CCTV har 17 kanaler, I tillegg til ytterligere 5 kanaler på forskjellige språk som blir kringkastet i Kina og globalt. Det er de mest sette TV-kanalene i Kina og de eneste som kringkastes nasjonalt.
China Network Television (CNTV) er en nettbasert kringkaster under China Central Television, som ble lansert 28. desember 2009. CNTV tilbyr seks fremmedspråklige tjenester, som inkluderer engelsk, fransk, spansk, russisk, koreansk og arabisk.
Ifølge investeringsselskapet CapitalM, faller CCTVs seertall i forhold til enkelte mer lokale stasjoner som Shanghai Media Group (SMG) eller Hunan TV.
Radio
Ifølge Huchen Zhang, sjefsredaktør i Voice of America China, nådde kinesisk radio 653 millioner lyttere i 2011, hvorav 396 millioner bor i byen, mens 257 millioner bor på landet. I likhet med for eksempel BBC World, er CRI rettet mot publikum utenfor landet, men har også tospråklige programmer (engelsk-kinesisk), noe som gir dem et betydelig publikum innenfor Kina også.
CRI-stasjonene HIT FM og EASY FM er spesielt åpne for utenlandsk musikk og retter seg mot et ungt publikum. Med base i Beijing sender de også sine programmer på andre frekvenser. Easy FM er tilgjengelig i Beijing (FM95.8), Shanghai (FM 87.9), Hefei (FM92.4), Lanzhou (FM98.5), Xiamen (FM95.8), Chongqing (89.8), Lanzhou (98.5) og Guangzhou (FM98.). HIT FM kan man lytte til i Shanghai (FM87.9) Guangzhou (FM88.5) and Beijing (FM88.7).
Selv om HIT FM, grunnlagt i 2003, var Kinas aller første formaterte radiostasjon med fokus på internasjonale hits, er radiostasjonene generelt mindre formatert enn i vesten, og radiovertene har en større rolle. Dai Yirong er grunnlegger av HIT FM, og jobber i dag for Radio Beijing Corporation, som lanserte metroradio.cn i mai 2015 og i følge Dai eier 2/3 av markedsandelen i Beijing. ”For tiden er de viktigste radiostasjonene for utenlandsk musikk i Beijing og Shanghai – Metro Radio i Beijing og KFM i Shanghai. Og det vil komme flere slike radiostasjoner i Kina”, sier Dai.
Dette er et utvalg av de viktigste radiovertene hos Easy FM, som er relevante for våre lesere:
– Johnny Hutong, The Pulse – eklektisk show med alt fra topp 40 til undergrundsmusikk – mest vestlig musikk.
– Jonathan Alpart’s – The Sound Stage fokuserer mer på kinesiske band..
– Zhang Youdai – En av de mest kjente radiopersonlighetene i Kina. Hans radioshow ”All that Jazz” og ”All about Rock” sendes hver dag klokken 22.00 på Easy FM og er også tilgjengelig på Wangyi Yun Yin Yue (music.163.com), www.ximalaya.com (en webtjeneste som gir brukerne muligheten til å dele musikk og personlige radiostasjoner, og som tjente 11,5 millioner dollar i 2014) og andre apper.
Beijingbaserte MetroRadio.cn, drevet av HIT FM grunnlegger Dai Yirong, entret som tidligere nevnt nylig markedet. Det er også en annen soundcloud-liknende audio strømmeplattform som minner om ximalaya.com som heter lizhi.fm (eller lychee fm), som har sikret seg en total finansiering på 30 millioner dollar. Dette indikerer hvordan kampen om dominans i markedet er et faktum.